Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Obilježen dan mučeničke smrti sluge Božjega fra Lovre Milanovića u Donjoj Tramošnici

E-mail Ispis PDF

Donja Tramošnica - U Župi sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici, ove godine na blagdan svetoga Blaža, 3. veljače, slavljenjem svete mise – uz suslavlje petnaestorice svećenika i vjernika prispjelih iz četiriju dekanata – obilježena je prva obljetnica od službenog započinjanja procesa za proglašenje sluge Božjega fra Lovre Milanovića blaženim i svetim.

Slavlje svete mise je predvodio fra Petar Matanović koji je, u propovijedi, naglasio iznimnu važnost fra Lovrina svjedočenja za Krista, prisjetivši se vlastita sjećanja koje je vezano uz njegovu obiteljsku povijest, a odnosi se na mjesto gdje je, nakon ranjavanja, svoje posljednje ovozemaljske trenutke proživio ovaj sluga Božji.

Prije početka misnog slavlja, nazočne je vjernike pozdravio župnik fra Jozo Puškarić, upućujući riječi dobrodošlice hodočasnicima, time podsjećajući na važnost prisutnosti hodočasničke prakse na mjestu mučeničke smrti fra Lovre Milanovića, a, po njegovu mišljenju, to najbolje pokazuju vjernici Tuzlanskog i Brčanskog dekanata. U svojem je pozdravnom obraćanju, između ostalih, pozdravio fra Marijana Karaulu, vicepostulatora kauze za proglašenjem blaženim sluge Božjega fra Lovre Milanovića. Predvoditelj misnog slavlja fra Petar Matanović je, iz kuta gledanja franjevca današnjega vremena, približio – kroz svojevrsnu obiteljsku memoriju – pamćenje na fra Lovru Milanovića onako kako se sjeća odrastao čovjek nekog od likova iz djetinjstva.

„Kroz priče majčine najbliže rodbine, počeo sam se s fra Lovrom družiti. Nije mi tada bilo jasno kako i zašto je stradao. Možda mi je to bilo nejasno zbog toga što tada ljudi nisu toliko pričali o fra Lovrinu stradanju koliko su imali čvrstu vjeru da on živi. Mislim da je, upravo, temeljni razlog našega okupljanja ovdje, vjera da fra Lovro Milanović živi. Unatoč tomu što je ubijen. Isto onako kao što je vjera prvih učenika naše uporište da Isus živi. Zato kad se mi okupljamo, mi činimo temelj naše duhovne veze s fra Lovrom. Stoga su naša duhovna snaga i duhovni život najvažniji, to naše zajedništvo u Isusu Kristu dužni smo očuvati i to je nešto najvažnije što će nas očuvati i biti trajni spomenik svijetu u kojem živimo“ između ostaloga je propovijedao fra Petar te se vraćajući na misno Evanđelje, spomenuo kako Isus poziva sve one koji ga žele slijediti da uzmu svoj vlastiti križ i idu za njim.

„Isus nam govori da onaj koji će se odreći sama sebe treba biti spreman prihvatiti i smrt za svoje uvjerenje, biti spreman da ga razapnu na križ. Samo je taj spreman zvati se njegovim učenikom. Po krštenju smo svi pozvani prihvatiti svoj svagdanji križ i s Gospodinom ići kroz svoj život. I nije toliko važna smrt, nego je važna vjera po kojoj pobjeđujemo ovozemaljsku smrt i sve smrti“, zaključio je fra Petar.

Misno slavlje su svojim pjevanjem uveličali pjevači Zbora mladih pri Franjevačkom samostanu u Tuzli Iuventus Salinarum, pod vodstvom Zlatka Špoljarevića.

Pred kraj svete mise, župnik fra Jozo je zahvalio svima koji su, na bilo koji način, što molitvom, što radom i novčanim sredstvima, doprinijeli da obilježavanje obljetnice pokretanja procesa za proglašenje blaženim Sluge Božjega fra Lovre Milanovića, na dan njegove mučeničke smrti, bude istinski događaj vjerničke odanosti i pobožnosti sinu našega naroda kojeg već danas taj isti puk doživljava svecem. To je, također – u obraćanju vjernicima –  riječima potvrdio vicepostulator  fra Lovrine kauze fra Marijan Karaula, rekavši kako je glas o fra Lovrinoj svetosti u narodu živ već više od dva stoljeća.

„Manje-više je svima nama poznato kako je glas o fra Lovrinoj svetosti živ od trenutka njegove smrti. U svemu tom vremenu živi fra Lovro u našim sjećanjima, u našim životima, uvijek negdje pokraj nas i ne umire. Štoviše, pomaže nam da i mi, danas, lakše živimo svoj svagdašnji život. Dok vas srdačno pozdravljam, htio bih sve nazočne pozvati da,  kad god mognemo, molimo Gospodina kako bi dijecezanski postupak koji je prije godinu dana otvoren u sarajevskoj katedrali imao sretan završetak, odnosno da sluga Božji fra Lovro Milanović jednoga dana bude proglašen blaženim i svetim, kako bi nam još više mogao pomagati. I sada ćemo se pomoliti na tu nakanu“ pozvao je sve vjernike fra Marijan, a potom predmolio molitvu za proglašenje blaženim sluge Božjega fra Lovre Milanovića.

Nakon svete mise predvoditelj misnog slavlja se, u pratnji nekoliko svećenika, uputio  do spomen-križa sjemeništarcu Mati Kristiću koji su mještani Donje Tramošnice obnovili u mjesecu studenom prošle godine. Riječ je o sjemeništarcu rođenom 15. prosinca 1928. godine u Okrugliću. Bio je učenik petog razreda Franjevačke klasične gimnazije u Visokom kada je 8. listopada 1944. godine poginuo, u svom rodnom kraju, zajedno s više od dvadeset viđenijih Tramošnjana. Obnovljeni križ koji je, svojedobno, svome sinu Mati podigao otac Bono, a koji je porušen 90-ih godina prošlog stoljeća, postavljen je pokraj male drvene kapele u sredini sela, nedaleko od župne crkve sv Ivana Krstitelja.

Budući da je obilježavanje fra Lovrine mučeničke smrti padalo na spomendan svetoga Blaža, kojeg vjernici zazivaju kod tegoba vezanih uz bolesti grla, dio svećenika je – za vrijeme blagoslova obnovljenog spomenika Mati Kristiću – molio obred grličanja nad pukom u župnoj crkvi.

Važno je napomenuti kako se, osim na dan fra Lovrine pogibije, njegovo mučeništvo obilježava i na u narodu prozvanu fra Lovrinu mladu nedjelju, koja je dobila svoje mjesto u kalendaru današnje župe Turić, na posljednju nedjelju u mjesecu kolovozu. Bez obzira na to što mlada nedjelja nema stalni datum, već se pomiče u odnosu na mjesečeve mijene, posljednja nedjelja u kolovozu je zadržala svoje ime fra Lovrine mlade nedjelje možda smjerajući na mladost koju je fra Lovro položio u žrtvi za Krista. Ovo je molitveno okupljanje, prošle godine po prvi put održano otkako je službeno pokrenut postupak proglašenja blaženim sluge Božjega fra Lovre Milanovića, i to u trodijelnom programu, odnosno kroz mise trodnevnice. Tako su sve tri župe nastale od stare župe Tramošnica, na poseban način, sudjelovale u trodnevnoj pripravi za taj značajan dan, uz to što je subotnjoj misi uočnici prethodila procesija od mjesta pogibije do fra Lovrina groba i napokon, pučka nedjeljna misa 30. kolovoza, na groblju u Turiću.

M. Bosankić

Trenutno se nalazite na: Naslovnica