Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Proslava Velike Gospe u Tolisi

E-mail Ispis PDF

Tolisa – Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano je proslavljena u samostanu Tolisa. Svečanu svetu misu, uz koncelebraciju velikog broja svećenika te Gospinih štovatelja iz župe Tolisa kao i pristiglih hodočasnika iz drugih dijelova Posavine, predslavio je fra Pavo Filipović, voditelj HKM Aachen.

U svojoj propovijedi fra Pavo je na jednostavan način progovorio o Marijinom životu koji je bio obilježen brojnim usponima, ali, za razliku od našega ljudskoga života, lišenog padova. Progovorio je i o 4 dogme – vjerske istine – koje je Crkva donijela o Mariji i na poseban način progovorio o posljednjoj dogmi: Marijinom uznesenju u nebo i dušom i tijelom. Vezano uz ovu dogmu pojasnio je prisutnima kako se dana obezvrjeđuje ne samo dostojanstvo ljudskoga tijela nego i čovjekove duše. U svojoj propovijedi je iznio i nekoliko jednostavnih primjera iz života i kroz njih pojasnio koliko nam je u životu potreban Marijin primjer i njezin zagovor kako bismo vodili čestit i dostojanstven ljudski život.

Župa Tolisa se za proslavu svoje nebeske zaštitnice pripremala Trodnevnicom. Prvu večer trodnevnice predslavio je fra Domagoj Šimić, župni i samostanski vikar na Petrićevcu. Drugu večer svetu misu trodnevnicu predslavio je fra Marko Neretljak, meštar bogoslova franjevaca trećoredaca. Svetu misu uočnicu slavio je fra Ivo Brezović, župnik u Gornjim Bogićevcima koji je obilježio i 25 godina misništva.

 

fia

Trenutno se nalazite na: Naslovnica