Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Proslava Velike Gospe u Osovi

E-mail Ispis PDF

Osova - Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano je proslavljena u drevnoj župi Osova koja je „majka“ svim župama žepačkog kraja. Tisuće vjernika za ovu svetkovinu pripravljalo se svetim misama zornicama koje su slavljene svako jutro od blagdana Marije Anđeoske (2. kolovoza) do samog dana svetkovine uz prigodu za ispovijed. Brojni vjernici iz cijelog žepačkog kraja, osobito mladi, zavjetujući se pješačili su svako jutro u Osovu moleći zagovor Gospe Osovske.

Osobito svečana bila je sveta misa uočnica Velikoj Gospi kao i mise na sam dan svetkovine. Ovim misama predsjedao je fra Danijel Nikolić, meštar franjevačkih bogoslova provincije Bosne Srebrene. Suslavilo je dvadesetak svećenika na čelu s mjesnim župnikom fra Antunom Perkovićem. Prema procjenama Gospa Osovska ove godine na svečanoj svetoj misi okupila je između 7 i 8 tisuća misara. Svete mise pjevao je domaći pjevački zbor pod ravnanjem bogoslova fra Stjepana Antolovića

Mnoštvo puka zadržalo se i nakon mise u radosnom druženju uz kolo nakon kojeg je uslijedila „užina“ u osovskoj borovini. Brojni puk donio je sebi ručak u „bošči“, a izvorna pjesma čula se do večernjih sati jer se ovaj dan nikome nigdje nije žurilo.

 

Fra Antonio Gašić

Trenutno se nalazite na: Naslovnica