Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Izašao novi broj Svjetla riječi

E-mail Ispis PDF

Ovih dana u ruke ćete dobiti novi, rujanski broj obiteljske revije Svjetla riječi.

U nastavku pročitajte uvodnu riječ glavnog urednika...

Mir Vam i svako dobro od Gospodina!

I matematika nudi mnogo životnih lekcija u kontekstu govora o osobama s invaliditetom. Jedna od njih poučava da se različitim kombinacijama može doći do točnoga zbroja. Pritom nijedna od njih nije bolja ili gora, važnija ili manje važna. Samo je drugačija. Na primjer, točno je da je 4 + 4 = 8, ali je isto tako točno da je to i 6 + 2 i 5 + 3… Ne podcjenjuje se niti precjenjuje ni jedna od ovih kombinacija ili puteva koji vode točnom zbroju. Svaki put nosi vlastite izazove, otkriva nova i drugačija obzorja. Kako bi bilo dosadno i monotono da do osmice vode samo dvije četvorke!

Kako je matematika znanost onoga što je jasno samo po sebi (C. G. Jacobi), onda nam ova lekcija itekako može pomoći razumjeti naše fizičke i psihičke različitosti. Prirodno je da su četiri i četiri osam, ali je i sedam plus jedan osam. S time nemamo problema. Shodno tome, ne bi ih trebalo biti niti u društvu kad se radi o osobama s invaliditetom, koje imaju drugačiji put, a ne isključivo hendikep. Ljude treba poznavati po njihovim sposobnostima, a ne prema njihovim nesposobnostima, ističe Robert M. Hensel, čovjek koji je usprkos urođenom hendikepu poznatom kao Spina bifida nanizao tolika postignuća da o njima većina zdravih ljudi može samo sanjati.

Moramo priznati da kao društvo još uvijek nismo dostigli taj stupanj i u velikoj većini slučajeva nudimo im ono što najmanje trebaju: sažaljenje. U praksi ih upravo definiramo po njihovim nesposobnostima (kao da je itko cjelovito sposoban!), a oni su različiti samo po tome što drugačijim i težim putem dolaze do zbroja osam. Možda im ni to ne bi bio velik problem kad im ne bismo dodatno otežavali životnu borbu i svakodnevno savladavanje različitih životnih izazova promatrajući ih kroz prizmu predrasuda koje degradiraju čovjeka više nego bilo koji hendikep. U tome kontekstu, sva sreća da bumbar ne razumije naš govor jer bismo ga odmah prizemljili uvjerivši ga da prema zakonima aerodinamike on ne može letjeti. Ali on leti.

I to je sjajna vijest za sve nas s vidljivim i/ili nevidljivim hendikepom i manjkom samopouzdanja u vlastite potencijale koje nam je Svevišnji podijelio kao talente (usp. Mt 25,15). Rekao je da će na kraju zatražiti račun od svakoga ponaosob. Pa, počnimo računati sa sposobnostima koje imamo, a za one koje nemamo ionako se neće tražiti račun.

 

 

Fra Janko Ćuro, glavni urednik

Trenutno se nalazite na: Naslovnica