Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Zavjetna sveta misa u Koraću

E-mail Ispis PDF

Koraće - Stotinjak Koraćana okupila je u nedjelju, 15. listopada, zavjetna sveta misa, koja se pod geslom „Majko dobog savjeta, budi nam utjeha “ u njihovoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Koraću u Bosanskoj Posavini od početka ove godine slavi svakoga 15. u mjesecu.

Predvodeći misno slavlje uz domaćeg župnika fra Ivana Marića i još trojicu svećenika novi župnik u Kolibama vlč. Antonio Čutura govorio je o Mariji kao Kraljici svete krunice, čiji su blagdan slavili dva dana ranije 13. listopada kada se Gospa dječici u Fatimi ukaza zadnji puta. „Marija se nije bojala prihvatiti poslanje, zadatak koje joj je Bog dao, nego je s povjerenjem rekla Bogu svoj Fiat - Neka mi bude. I mi smo kao kršćani pozvani otvoriti se Božjoj riječi, prihvatiti je i dopustiti Bogu da bude kako to on želi. Bog daje svoju milost i svoj blagoslov kada mu se otvorimo, u suprotnom ostajemo bez blagoslova“, ustvrdio je vlč. Čutura i posvijestio Koraćanima da imaju veliku zagovornicu na nebu.

Običavaju Koraćani svakoga 15. mjesecu i poslije mise družiti se u nekoj od obnovljenih kuća. Te su nedjelje za svoju užu rodbinu kao i starije članove HKUD-a Tamburica Koraće pripremili braća Šandor, Mladen i Adam Lipovac pravu gozbu. Bilo ih je tridesetak, a lijep i sunčan jesenjski dan bio je prigoda da u vanjskoj prostoriji, u kojoj su sazidali lijepu veliku pecaru, druže se do kasnih večernjih sati. Želja je njihova da se rodbina više poveže, da potiču jedni druge, ako ne na povratak u Koraća, onda barem na češće druženje u njemu.

 

B. Lukačević

 

Trenutno se nalazite na: Naslovnica