Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Dan zahvalnosti u župi Tolisa

E-mail Ispis PDF

Tolisa - Dani kruha i zahvalnosti plodovima zemlje na svečan i dostojan način obilježeni su u župi i samostanu Tolisa. U prepunoj crkvi Uznesenja BDM na Misijsku nedjelju, svetu misu je predvodio gvardijan fra Mario Jurić, a vjernici su molitvom i pjesmom doprinijeli da ugođaj bude potpun.

Mališani su prigodnim recitacijama i uz duhovne pjesme, te prinosom darova za misu zahvalnicu za ljetinu ilustrirali svu ljepotu, snagu i bogatstvo kruha, vina i vode, voća, povrća, zemlje i cvijeća. Prigodne recitacije i prinos darova izveli su učenici osnovnih škola iz Tolise, Donje Mahale i Kostrča, koje su za ovu prigodu posebno pripremale časne sestre i vjeroučitelji.

Misno su uljepšali svojim pjevanjem i sviranjem naša djeca njih stotinjak: tamburaši koje vodi nastavnik Željko Klaić, gitaristi koje vodi Magdalena Mišković te djeca koja pohađaju instrukcije iz sviranja gitare i klavira koje uče svirati Ivana Dominković, Zlatko Živković, Katarina Cuculić i Magdalena Mišković te djeca sa Male Frame koje vodi fra Mario. Ovom prilikom zahvaljujemo voditeljima na njihovom radu.

Nakon svete mise u dvorištu crkve mnoštvo vjernika blagovalo je pripremljenu hranu koju je prethodno blagoslovio župni vikar fra Perica Martinović. Posebnu pozornost privukla je prekrasna torta obogaćena primjercima svega što raste u našem podneblju. Među brojnim vrstama hrane, na stolovima su bili i rijetki plodovi smokava, ubrani u posavskoj ravnici, što samo potvrđuje koliko je ova posavska zemlja rodna i plodna. U svojem obraćanju fra Perica je posebno apostrofirao tri riječi, lijepe i drage i dosta česte u našem izgovoru i rječniku. Riječ MAMA, HVALA i KRUH, navodi fra Perica, moramo mnogo više cijeniti nego što ih izgovaramo.

 

Samostan Tolisa

Trenutno se nalazite na: Naslovnica