Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Proslava sv. Nikole Tavelića na Kovačićima

E-mail Ispis PDF

Kovačići/Sarajevo – Franjevačka zajednica diljem svijeta 14. studenog slavi svetkovinu sv. Nikole Tavelića, mučenika i svjedoka vjere. Tako je i jučer u središnjoj kući naše Provincije – u samostanu i svetištu sv. Nikole Tavelića – proslavljen naš nebeski zaštitnik.

Za svetkovinu sv. Nikole Tavelića pripremali smo se svečanom trodnevnicom, a na sam dan proslave, 14. studenog, okupili smo se na svečano misno slavlje koje je u svetištu sv. Nikole Tavelića predvodio fra Željko Brkić, gvardijan iz samostana Kraljeva Sutjeska, u koncelebraciji s fra Jozom Marinčićem, provincijalom Bosne Srebrene, i drugim svećenicima.

Prije početka misnog slavlja fra Damir Pavić, rektor svetišta sv. Nikole Tavelića, je pozdravio sve nazočne te ukratko opisao životni put i djelovanje sv. Nikole u Bosni, izgradnju zgrade svetišta i Franjevačke teologije na Kovačićima pred početak II. svjetskog rata, njezino oduzimanje nakon završetka rata te probleme s kojima se naša zajednica susreće i danas pri obnovi i povratku zgrade na Kovačićima. Pozvao je sve prisutne da svetu misu prikažemo na tu nakanu i utečemo se zagovoru sv. Nikole Tavelića za bolju i pravedniju sutrašnjicu u našoj zemlji.

Fra Željko Brkić je u svojoj propovijedi jednostavnim i razumljivim riječima pojasnio pojam mučeništva i što je bila pogonska djelovanja prvoga proglašenoga hrvatskog sveca. To je bila neizmjerna ljubav prema osobi Isusa Krista i njegova silna želja da o tome progovori cijelom svijetu. Također je lik sv. Nikole Tavelića stavio kao jedan od primjera kako u svakodnevnici svjedočiti svoju vjeru.

Tijekom sv. mise koja je prenošena putem valova Radio Marije BiH, pjevao je Zbor bogoslova Franjevačke teologije, predvođenih maestrom fra Emanuelom Josićom, a ministrirali su postulanti iz Franjevačkog sjemeništa u Visokom.

Nakon svete mise upriličeno je zajedničko druženje i okrjepa za sve vjernike u kafeteriji ispred crkve sv. Nikole Tavelića.

 

fia

Trenutno se nalazite na: Naslovnica