Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Framaši Bosne Srebrene šire mir i dobro kroz Franjevački hod - od Bosne do Asiza

E-mail Ispis PDF

Fojnica - Pod geslom „Mir i Dobro širimo“, 26. srpnja ove godine započeo je peti po redu Franjevački hod Frame Bosne Srebrene, kroz Bosnu do Asiza.

Riječ je o hodočašću mladih koji žele živjeti svoju vjeru u Isusa Krista, po uzoru na sv. Franju, te kroz deset dana hodočastiti, produbljivati svoju vjeru, posjetiti Asiz i druga mjesta koja su vezana uz život njihovog zaštitnika. Mladi hodočasnici, iz Brestovskog preko Kaštela - gdje su franjevci u 15.st. sagradili samotište, stigli su u Fojnicu, 28. srpnja u poslijepodnevnim satima, gdje su ih Fojničani domaćinski primili. Sutradan su iz Fojnice krenuli put Kreševa. Bilo je preko 50 mladih, a među njima i troje framaša iz Fojnice.

Uz pješačenje, molitvu krunice i pjesmu, mladi svakoga dana imaju duhovne nagovore na određene teme iz evanđelja, radove u skupinama na teme iz života sv. Franje i njihove pripadnosti Frami, te sv. Mise. Franjevački hod framaši od milja zovu „marš“. Svake godine se održava u isto vrijeme, od 25. srpnja do 5. kolovoza i sastoji se od dva dijela. Prvi dio podrazumijeva hod mladeži kroz krajeve države. Pješači se svaki dan, od 25. srpnja do 1. kolovoza i kroz to vrijeme prepješači se oko 200 km. Drugi dio marša podrazumijeva odlazak u Italiju, točnije Asiz, gdje se stiže 2. kolovoza na dan Svete Marije Anđeoske. U bazilici Svete Marije Anđeoske nalazi se „Porcijunkula“. Porcijunkula je mala crkva, gdje se na taj dan uz ispovijed, pričest i molitvu dobiva potpuni oprost grijeha. Mnoge mlade osobe taj sam čin oprosta grijeha opisuju veoma posebnim i neobičnim osjećajem olakšanja duše. U Asizu mladi provode četiri dana, gdje posjećuju povijesna mjesta vezana uz život svetog Franje. Ovo je 23. hod Franjevačke mladeži u svijetu, a peti po redu marš Franjevačke mladeži Bosne Srebrene. Sjećamo se da je 2011. godine bio je prvi marš, a Fojnica je i tada bila jedna od domaćina. Svoje hodočašće mladi će završiti 5. kolovoza, kada je predviđen povratak u Bosnu.

Frama Fojnica

Trenutno se nalazite na: FSR i FRAMA Novosti Framaši Bosne Srebrene šire mir i dobro kroz Franjevački hod - od Bosne do Asiza