Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Afrika - Bosanski franjevci u misijskim zemljama

E-mail Ispis PDF

Pedesetih godina prošlog stoljeća namjeravali su bosanski franjevci započeti s radom u misijskim područjima. Bila je prihvaćena inicijativa da to bude ponajprije Brazil. Zbog zapreka od strane državnih vlasti, taj plan nije ostvaren. Kada je Generalna kurija Reda zacrtala tzv. Projekt Afrika, kojim je posebnu pozornost počela posvećivati misijama u Africi, uključili su se i bosanski franjevci. Prvi misionar iz Bosne Srebrene fra Rafael Lipovac stigao je u Afriku 1980. i djelovao punih dvadeset godina. Dugo godina posluživao je samostansku župu francuskih misionara u Abidjanu (Cote d' Ivoire) i filijalu, gdje je kasnije postao i upraviteljem župe. Zadnjih godina radio je u biskupijskom uredu. U istoj misiji nekoliko godina djelovao je i fra Vlatko Marić.

U misijskoj postaji u Kiwumu, u državi Ruandi, bosanski franjevci su nazočni od 1983., gdje su i osnovali prvi franjevački samostan u Ruandi. U samostanu je i novicijat. Službu gvardijana i odgojitelja novaka vršio je fra Pero Vrebac a župnik je bio fra Vjeko Ćurić. Franjevačka kuća za postulante u Mbarari, u državi Ugandi, otvorena je 1987. U njoj su bila dvojica bosanskih franjevaca: fra Tomo Anđić i fra Ivica Perić. U međuplemenskom ratu 31. siječnja 1998. ubijen je fra Vjeko Ćurić u Kigaliju u Ruandi, u 42. godini života. Uslužan i požrtvovan, od naroda prihvaćen i obljubljen, fra Vjeko nije htio u međuplemenskom ratu napustiti Ruandu. Došao sam u Ruandu služiti ovome narodu, ostao sam s njim za vrijeme rata i ostat ću do konca prihvaćajući rizike s kojima se ovaj narod suočavao i još uvijek suočava , govorio je fra Vjeko. 1 Fra Vjeko je uvršten u mnogobrojne mučenike provincije Bosne Srebrene tijekom njezine povijesti. Pokopan je u crkvi u kojoj je služio. Oko njegova se groba i danas okuplja puk da ga časti, zahvaljuje i moli mu se. Danas u afričkim zemljama djeluju dvojica bosanskih franjevaca.

RUANDA
Les Franciscains
B. P. 70
Gitamara
Rwanda
Tel.: **250 (0) 7888 658 44
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Fra Ivica Perić, misionar

MAROKO
Eglise catholique
Rue Imam Ali
40020 MARRAKECH-GUÉLIZ (Maroc)
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Tel.: +212/ 05 24 43 05 85
Fax: +212/ 05 24 43 08 08
fra Ivica Pavlović, misionar

KENIJA
The Franciscans
P.O. Box 111
20109 Subukia
KENYA
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
fra Miroslav Babić, misionar, Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Tel.: +254 72 82 93 654
fra Juro Tokalić, misionar, Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Tel.: +254 711 533 018,

Trenutno se nalazite na: Pastoral Misije Afrika - Bosanski franjevci u misijskim zemljama