Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Proslava patrona Franjevačkog samostana sv. Ilije

E-mail Ispis PDF

Sesvetska Sopnica - U organizaciji franjevaca Bosne Srebrene i podršku članova župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, u četvrtak, 20. srpnja 2017. na blagdan sv. Ilije proroka, proslavljen je patron samostana sv. Ilije u Zagrebu. Svečanu večernju Misu uz koncelebraciju desetak svećenika, u samostansko-župnoj crkvi Gospe od Anđela predslavio je prof. fra Mario Cifrak, dekan na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnoj propovijedi fra Mario je pozvao okupljene vjernike i štovatelje sv. Ilije da poput proroka Ilije pronađu put do Boga, kao svoje duhovno utočište i tako osjete Božju blizinu.

Liturgijsko pjevanje tijekom Misnog slavlja animirao je mješoviti župni zbor. Doprinos i svečanost euharistijskom slavlju dali su članovi župnog OFS-a, Frame, te skupina profesora s KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, predvođeni prodekanicom dr. Ružicom Razum.

Riječi dobrodošlice, imendanske čestitke i zahvale okupljenim vjernicima, hodočasnicima, prijateljima, posebno predslavitelju euharistijskog slavlja fra Mariu izrekao je na kraju Misnog slavlja gvardijan samostana sv. Ilije fra Božo Lujić i pozvao okupljene nakon završnog misnog blagoslova na prigodno čašćenje u predvorje samostana, a svećenike i uzvanike u samostan na večeru.

Franjevački samostan svetoga Ilije u Zagrebu je kanonski osnovan i otvoren 1994. godine. U uređenom samostanu nalazi se zbirka slika, skulptura i grafika istaknutih hrvatskih slikara i kipara, kao što su: Lj. Lah, I. Lacković Croata, A. Jurkić, I. Rončević, B. Salavarda, Z. Grgić, S. Miličević, V. Blažanović, A. Mamuša i dr. Samostan posjeduje knjižnicu u kojoj su zastupljena djela iz povijesti, filozofije i teologije, te niz domaćih i stranih časopisa i listova iz novijeg vremena

Trenutno se nalazite na: Naslovnica