Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Korizmena duhovna obnova za mladež župe Podhum

E-mail Ispis PDF

Podhum - Kao što je to već dugogodišnja tradicija u našoj se župi, s prvom nedjeljom korizme u posljepodnevnim satima, uvodi misa za mlade a prije mise netko od predavača održi prigodni nagovor na određenu temu. Tako je bilo i ove godine. Na prvu korizmenu nedjelju predavanje je imao dr. fra Danimir Pezer, profesor liturgike i drugi meštar (odgojitelj) na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Fra Danimir je u nagovoru govori o važnosti tjela i tjelesnosti u dimenziji duhovnog i svjetovnog. U predavanju je naglasio važnost i svetost ljudskog tijela kao „hrama“ ljudske duše. Fra Danimir je trebao doći i na drugu korizmenu nedjelju, no kako je bio spriječen, predavanje je održao fra Tomislav Svetinović, župni vikar u Podhumu na temu Grijeh i vrste grijeha.

Na treću korizmenu nedjelju gost predavač je bio mr. fra Stipo Alandžak, profesor vjeronauka i kulture religija na Franjevačkom sjemeništu u Visokom, treći prefekt (odgojitelj) sjemeništaraca te ravnatelj Konivkta u Visokom. Tom prigodom je fra Stipo mladima govorio o Deset Božjih zapovijedi ali s pozitivnog aspekta. Nagovor je imao za cilj pomoći mladima da se što bolje priprave za nadolazeću pred uskršnju svetu ispovijed.

Isti predavač je održao nagovor i na četvrtu korizmenu nedjelju pod nazivom: „Djeca svjetlosti“. Predavnje se baziralo na tadašnjim nedjeljnjim čitanjima, osobito svetom Evanđelju. U evanđelju po Ivanu Isus nam pravi usporedbu s onima koji su u „svjetlu“ od onih koji hode u „tami“. Tako je i fra Stipo pokušao mladima nglasiti važnost onoga što činimo u svom životu da to bude javno i transparentno, u „svjetlu“.

I ove smo se godine imali priliku preko dvojice naši profesora fra Danimira i fra Stipe bolje i savjesnije pripremiti za proslavu Uskrsa. Nadamo se da će se ova praksa nastaviti i u idućim godinama na korsti i duhovnu izgradnju svih župljana osobito nas mladih.

Blaž Ćurić, predsjednik Frame Podhum

Trenutno se nalazite na: FSR i FRAMA Novosti Korizmena duhovna obnova za mladež župe Podhum