Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


5. obljetnica Frame Sarajevo

E-mail Ispis PDF

Sarajevo - U nedjelju 25. ožujka 2012. godine u crkvi sv. Ante na Bistriku održan je obred primanja i obećanja Frame Sarajevo. Framaši su svoja obećanja i želju za primanjem u Framu potvrdili u sklopu sv. mise za mlade u 18h koju je predvodio fra Mato Topić, područni duhovni asistent Frame Bosne Srebrene. Uz fra Matu koncelebrirali su fra Danijel Rajić, duhovni asistent Frame Sarajevo i fra Miljenko Stojić. Primljeno je 22 nova člana, 7 članova je prvi put primilo obećanja a 20 ih je obnovilo svoja obećanja. Uz oko 10 simpatizera ovo je do sada najveći broj članova Frame Sarajevo.

Sv. misu svojim pjevanjem animirao je Antonius Band, čiji članovi su također framaši. Ono što je ovaj obred zasigurno još više uveličalo je pristupanje jednog dugogodišnjeg člana Frame Sarajevo, Dragana Glavaša, u FSR, kao i proslava 5 godina postojanja Frame Sarajevo. Bili su tu i gosti, predstavnici Frama iz Brestovskog, Lepenice, Kiseljaka, Sivše, kao i mladi iz Međugorja.

Nakon sv. mise slavlje se nastavilo u prostorijama samostana. Napravljena je i torta u spomen na peti rođendan Frame, a svječice je ugasilo dvoje framaša koji su tu skoro od samog osnivanja Frame Sarajevo. Uz pjesmu i radost novoga početka u franjevaštvu, druženje je još dugo potrajalo. Sarajevski framaši dugo su se pripremali za ovaj svečani čin. Osim redovnih tjednih susreta, vikend prije su prisustvovali i duhovnoj obnovi u Međugorju koju je predvodio njihov duhovni asistent fra Danijel Rajić.

Neposredno prije obreda primanja i obećanja časna sestra Marija Tomić održala je predavanje o putu svoga poziva, a na taj način zasigurno potakla i framaše na razmišljanje o njihovom pozivu u životu, o porukama koje Bog svakodnevno šalje, a oni ih možda još uvijek ne primjećuju. Nakon predavanja formirane su četiri skupine, koje su poslije dramski prikazale pojedine isječke iz života sv. Franje.

Uistinu je lijepo znati da jedno ovakvo bratstvo postoji u Sarajevu. U gradu s toliko različitosti i mogućnosti, tu su studenti, iz skoro svih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji su se okupili oko poniznog siromaška sv. Franje, okrenuli leđa „svijetu“ i zajedno kročili na put poslušnosti, siromaštva i čistoće. Pod misom su framaši prinosili sljedeće simbole: Bibiliju, franjevački habit i pojas, ciglu, CD i olovku, „starke“ i kruh. Međutim, njihove „starke“ nisu samo modni detalj, nego snažan korak u donošenju ljubavi tamo gdje je mržnja. Njihova Biblija nije tek obična knjiga, oni žele živjeti riječ Božju a pjesmom slave sva stvorenja. Svojim olovkama ne pišu samo testove, njihova slova su tu da donose radost tamo gdje je očaj već ispisao svoje stranice.

„Idi, popravi moju kuću“, bilo je geslo ovog događaja. U građevinu od ljubavi i molitve svaki je framaš  uistinu darovao svoju posebnu i njemu svojstvenu ciglu. Zajedno sa sv. Franjom sarajevski framaši su se odazvali Gospodinovu pozivu, prihvatili izazov i marljivo se zaposlili na objektu zvanom „Crkva“. Temelji su čvrsti a to je Krist naš Gospodin. Uz Božji blagoslov i snagu Duha Svetoga nadamo se da će se i zidovi vinuti, čvrsto i odvažno do Kraljevstva Božjega!

Sretan rođendan Frami Sarajevo!

Kristina Čuturić,
predsjednica Frame Sarajevo

Trenutno se nalazite na: FSR i FRAMA Novosti 5. obljetnica Frame Sarajevo