Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Proslava 20 godina Franjevačke mladeži u Bosni i Hercegovini

E-mail Ispis PDF

Humac/Ljubuški - Od petka, 29. lipnja popodne do nedjelje, 1. srpnja na Humcu (Ljubuški) bit će proslava 20 godina postojanja Franjevačke mladeži – Frame u Bosni i Hercegovini. To će ujedno biti i 1. nacionalni susret Frame u BiH. Susret će započeti okupljanjem framaša, koji će pristizati iz cijele Bosne i Hercegovine, u petak u popodnevnim satima.

Istog dana u 18 sati bit će program otvaranja proslave koji će završiti molitvom. Nakon molitve, mladi će se razmjestiti po obiteljima koje će ih udomiti kroz tri dana. U subotu, 30. lipnja program počinje u 9 sati jutarnjom molitvom. Slijedit će kratki osvrt na početke Frame u Bosni i Hercegovini. Prisutnima će se obratiti fra Mladen Vukšić, koji je na Humcu (Ljubuški) 1992. osnovao prvo bratstvo Frame u BiH, potom Marija Pezer, jedna od prvih framaša u BiH, te s. Ana Oršolić, sestra franjevka, koja je 1996. okupila mlade u prvo bratstvo Frame u Bosni u Tolisi. Potom će predavanje s naslovom „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“ održati fra Mijo Džolan, ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira iz Splita. Potom će mladi iz Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži govoriti o svom iskustvu života u bratstvima FSR-a i Frame. Nakon svjedočenja svjetovnih franjevaca, uslijedit će razgovor s biskupom fra Markom Semrenom, biskupom mladih, predsjednikom Odbora za mlade pri Biskupskoj konferenciji BiH i pomoćnim biskupom banjalučkim. Razgovarat će o izazovima suvremenog svijeta, novoj evangelizaciji, ulozi mladih u Crkvi, o Franji i franjevačkoj duhovnosti… U 12 sati predviđeno je milenijsko fotografiranje u organizaciji gosp. Šime Strikomana, nakon čega će slijediti ručak i popodnevna pauza. U 15,30 počet će popodnevni dio programa. Predavanje s temom „Gospodine, što hoćeš da učinim?“ održat će fra Sretan Ćurčić, dugogodišnji nacionalni duhovni asistent Frame. Nakon predavanja uslijedit će svjedočenje sestara franjevki i braće franjevaca koji su svoj poziv otkrili živeći u bratstvu Frame. U 17,30 počet će priprava za središnje euharistijsko slavlje koje će početi u 18 sati, a koje predvodi kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i metropolita vrhbosanski, u zajedništvu s provincijalima fra Ivanom Sesarom i fra Lovrom Gavranom te svim duhovnim asistentima Frame. Večernji program počinje u 20,30 sati a bit će satkan od predstavljanja zadanih evanđeoskih tema, koje pripremaju članovi mjesnih bratstava, koncerta zbora mladih „Prijatelji“ i završit će molitvom pred svetodamjanskim križem.

Nedjeljni program, 1. srpnja, počinje u 9 sati jutarnjom molitvom. Nakon molitve, program će poukom, svjedočenjem i pjesmama animirati fra Ivan Matić, generalni duhovni asistent Frame, i Ana Fruk, međunarodna predsjednica Frame. Svetu misu sa župljanima predvodit će u 11 sati fra Lovro Gavran, provincijal Bosne Srebrene, a propovijedat će fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Nakon mise uslijedit će zatvaranje proslave i oproštaj sa obiteljima domaćinima te povratak svojim kućama.

Geslo susreta – proslave je „Usudimo se živjeti evanđelje“. Susret ima i svoju himnu naslovljenu „Usudi se“, za koju je tekst napisao Antonio Musa a glazbu Jozo Mandić. Logo susreta je uradio Marvin Malbašić. Program će se odvijati na platou ispred humačke crkve. U njem će sudjelovati oko 1000 akreditiranih framaša sa svojim duhovnim asistentima koji će biti smješteni po obiteljima, ali će se, pogotovo u subotu i nedjelju, programu pridružiti i većina ostalih framaši iz Hercegovine, kao i dio framaša iz Bosne. Program je otvoren za sve mlade. Na susretu će pjevati zbor hercegovačkih framaša sačinjen od 120 pjevača, članova glazbenih sekcija, a njime će ravnati Luka Rupčić i fra Branimir Novokmet.

Trenutno se nalazite na: FSR i FRAMA Novosti Proslava 20 godina Franjevačke mladeži u Bosni i Hercegovini