Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


"Dječje ljeto" u Kiseljaku

E-mail Ispis PDF

Kiseljak - Dugo mjeseci unazad naši animatori i framaši marljivo i naporno su radili, sastajali se, pripremali ,te radosno i s nestrpljenjem iščekivali upravo današnji dan, dan koji je označio početak našeg kampa za djecu pod nazivom 'Dječje ljeto'.

Iako smo mnogo toga naučili prošle godine kada smo prvi put organizirali kamp i kada smo se zapravo tek upoznavali s ovakvim radom s djecom, iako je svaki trenutak bio pažljivo isplaniran, svi maksimalno upućeni u program, detaljno raspoređeni, organizirani, upoznati s brojem prijavljene djece, unatoč tome, jutros-pred sam početak kampa srca većine nas bila su nimalo smirena i spokojna, jednostavno iz straha da nešto ne pođe po zlu, da u pretjeranoj želji da sve dobro prođe i da djeci doista pružimo nešto što će im ostati u sjećanju i iz čega će nešto naučiti ne napravimo nešto pogrešno (naknadno smo saznali da je neke i noćas 'pucala' trema). Međutim, svi naši nespokoji, sumnjepočeli su se rušiti pri prvom kontaktu s djecom, rano jutros, već po njihovom dolasku. Njihova opuštenost, lakoća, razigranost jednostavno je odmah prešla i na nas i izbacila iz nas sve sumnje i nesigurnosti, unaprijed nam naviještajući prelijepih sedam dana.
Naime, jutros su se oko naše župne crkve okupili naši najmlađi i ujedno naslađi župljani, dječica od prvog do četvrtog razreda, njih 120 koji će s nama provesti tri dana, uživajući u molitvi, pjesmi, plesu, poučnim i kreativnim radionicama.
Ubrzo nakon dolaska podijeljeni su u matične grupe, na čelu sa svojim animatorima i u kojima će ostati do kraja kampa. Nakon upoznavanja i prvog kontakta s grupom, pržeći se, ali pritom uživajući današnjem suncu pjevali smo, skakali, plesali ispred župne crkve a da smo na noge podigli cijelo susjedstvo, to se podrazumijeva.
Kreativni talent pokazali smo praveći zastave svoje grupe, pri čemu se opet naravno podrazumijeva da je više boje završilo na na našim licima, nego na pripremljenom platnu.
Središnji, onaj poučni dio dana bilo je radionica-RELIGIJE SVIJETA. Baš kao što joj i sam naziv govori, kroz nju su se djeca upoznala s različitim svjetskim religijama, uviđajući pritome sličnosti i razlike sa samom našom vjerom, a koji su došli na naš kamp s namjerom da djeci predstave svoj način vjerovanja. Naši animatori ('gosti') pri svojoj su glumi bili toliko uvjerljivi i vjerodostojni, da su Mihaeli, koja je predstavljala islam, često bila postavljana pitanja tipa je li ona stvarno možda Bošnjakinja, koliko kilometara ima odavde do Meke, kako joj je bilo kad je ona išla tamo i slično.
Uglavnom, cilj radionice bio je da se djeca nauče prihvatiti različitosti, pogotovo u našem društvu jer smo se upravo svaki dan susrećemo s tim različitostima.
Tu je, naravno bio i zabavni dio.Bile su to različite igre koje su uslijedile nakon ručka, tijekom kojih su djeca pokazala natjecateljski duh, zavidnu kondiciju, razigranost i nadasve zajedništvo.
S ponosom možemo reći da je današnji dan prošao nadprosječno dobro (da ne pretjerujemo s riječju savršeno)-razbili smo početnu tremu, ponovno 'ušli u fazon', zaključili što treba popraviti sljedećih dana i što je najvažnije-i sami smo uživali s djecom koja su kućama otišla vesela, nasmijana, jedva čekajući sutrašnji dan.
I stvarno, i mi sami spremni smo sljedećih dana naučiti dosta toga od njih, te i sami u šarenim, specifičnim majicama koje predstavljaju animatore i volontere i na kojima je ispisan logo našeg susreta-Nasmiješi e:On te voli, i sami biti sudionici 'Dječjeg ljeta' i i mnogo toga ponijeti s njega.

Više o samom kampu u izvještajima sljedećih dana...

Frama Kiseljak

Trenutno se nalazite na: FSR i FRAMA Novosti "Dječje ljeto" u Kiseljaku