Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Dvadeseta obljetnica osnutka Frame u BiH

E-mail Ispis PDF

Humac/Ljubuški - Ta velika tri, a za članove zbora i četiri dana, teško je sročiti u jedan izvještaj. Nešto predivno... Toliko pjesme, molitve i veselja, i one savršene radosti će zasigurno ostati urezani u srcu svakog framaša koji je sudjelovao na rođendanu Frame! Ovako je to izgledalo:

1. dan - petak, 29. lipnja

U popodnevnim satima pristigao je velik broj framaša iz BiH, kako bi nazočili ovoj proslavi, ujedno i I. nacionalnom susretu Frame u BiH. Pristizali su već od 15 sati, a program je počeo u 18 sati govorima dobrodošlice i predstavljanjem pristiglih bratstava Franjevačke mladeži. Framaši - barjaktari su sa svojim zastavama napravili malu kolonu. Te večeri na Humcu zavijroilo se oko četrdeset Framinih zastava, a zaplesalo je i zapjevalo oko 800 framaša. Program je završio molitvom koju je predvodio fra Mato Topić. Nakon prvog dana susreta i upoznavanja , framaši su se uputili obiteljima koje su ih udomile kroz ta tri dana.

2. dan - subota, 30. lipnja

Drugoga dana program proslave počeo je u 9 sati jutarnjom molitvom i hvalospjevima. Molitvu je predvodio fra Ivan Matić, generalni duhovni asistent Frame. Potom je uslijedio kratki osvrt na početke Frame u Bosni i Hercegovini. Naime, Frama postoji u 66 država svijeta pa tako i u Bosni i Hercegovini. Prva Frama u BiH osnovana je u župi Humac prije točno 20 godina. Upravo zbog toga, u želji da se zahvali Bogu za sve ono dobro koje je kroz Framu učinjeno u životima tisuća mladih, 20-ta obljetnica postojanja Frame u BiH svečano je obilježena baš na Humcu. Framašima se obratio fra Mladen Vukšić, koji je na Humcu (Ljubuški) 1992. osnovao prvo bratstvo Frame u BiH, potom Marija Pezer,  jedna od prvih framaša u BiH, te s. Ana Oršolić, sestra franjevka, koja je 1996. okupila mlade u prvo bratstvo Frame u Bosni u Tolisi. Zatim, predavanje na temu „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“ koje je održao fra Mijo Džolan, ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira iz Splita. Nakon predavanja koje je bilo prožeto pjesmom i plesom, mladi iz Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži govorili su o svom iskustvu života u bratstvima OFS-a i Frame. Poslije svjedočenja svjetovnih franjevaca, uslijedio je razgovor s biskupom fra Markom Semrenom, biskupom mladih i pomoćnim biskupom banjalučkim. U 12 sati u vlakiću s pjesmom "Kad Isus prolazi između nas" krenuli smo na milenijsko fotografiranje u organizaciji umjetničkog fotografa Šime Strikomana, (302. Milenijska fotografija na kojoj je oko 800 sudionika uz svećenike i časne sestre), potom je uslijedio ručak i popodnevna pauza. U 15:30h započeli smo popodnevni dio programa s predavanjem na temu „Gospodine, što hoćeš da učinim?“ Na tu temu govorio nam je fra Sreten Ćurčić, dugogodišnji nacionalni duhovni asistent Frame, a sada gvardijan na Širokom Brijegu. Fra Sreten nam je pričao o Frami kada je on bio duhovni asistent. Podijelio je s nama "priču" o svom pozivu, kao i mnoge zanimljivosti iz vlastitog iskustva kroz desetogodišnji rad s mladima i framašima. Nakon fra Sretena, pred framaše su stali fra Marin Karačić, fra Mario Ostojić i s. Ivana Pavla Dominković. Govorili su kako su svoj poziv otkrili živeći u bratstvu Frame. A potom je započela priprava za središnje euharistijsko slavlje, koje je predvodio uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i metropolita vrhbosanski, u zajedništvu s provincijalima fra Ivanom Sesarom i fra Lovrom Gavranom, te sa svim duhovnim asistentima Frame. Kardinal je govorio nadahnut evanđeoskom zgodom o susretu Isusa s bogatim mladićem. Potaknuo je framaše da se ne boje predati Kristu. Podsjetio ih je da je apostola bilo samo 12, a uspjeli su pronijeti evanđelje cijelim svijetom. „I vi,“ zaključio je kardinal, „imate tu sposobnost.“

Zasigurno najradosniji dio toga dana je bio večernji program, koji je bio satkan od predstavljanja zadanih evanđeoskih tema koje su pripremili članovi mjesnih bratstava. Framaši su bili jako kreativni i zanimljivo su prikazali kroz male predstave djelove evanđelja. I pokazali kako treba živjeti evanđelje. Nakon evanđeoskih slika, bio je koncert zbora mladih „Prijatelji“. Izgledalo je kao mali Mladifest. Pljeskanje, ritam, ples, pjesme i radost framaša je bila nešto najljepše što se moglo dogoditi toga dana. Također, osim koncerta Prijatelja svo to vrijeme na Humcu uljepšao je veliki zbor sastavljen od članova svih hercegovačkih Frama. To je bila najbolja "rodbina" (kako su se oni nazvali) zahvaljujući voditelju zbora Luki Rupčiću. Taj dan završio je opuštajuće, ugodnom molitvom i čašćenjem križa svetog Damjana, onog istog križa pred kojim je naš brat Franjo provodio duge sate moleći i zagledajući se u Isusa. Molitvu je predvodio fra Josip Vlašić. Nakon molitve, Framaši su se polako razišli "svojim" kućama.

3. dan - nedjelja, 1. srpnja

Zadnji dan proslave. Sve što je lijepo, kratko traje. Ali opet smo imali dosta prostora i vremena za molitvu, ples, pjevanje, svjedočenje i misu. Program je počeo u 9 sati jutarnjom molitvom, koju je predvodio fra Milan Krišto, nacionalni duhovni asistent iz Hrvatske. Nakon molitve, program je poukom, svjedočenjem i pjesmama animirao fra Ivan Matić, generalni duhovni asistent Frame. Fra Džoni - tako ga zovemo! - nam je govorio o Frami kao iskustvu života i radosti. Prisjetio se kako je sve to s Framom išlo kroz ovih 20 godina. Prisjetio se i nastanka mjuzikla o svetom Franji, a za kojeg je skladao mnoge danas rado pjevane pjesme poput: Učitelju, gdje stanuješ, Pođimo zajedno, Sa svetim Franjom, Ljubav nije ljubljena... Također, kratko nam je govorio o iskustvu susreta s drugim Framama po svijetu. Uz fra Ivana, svoje iskustvo s Framom podijelila je i Ana Fruk, međunarodna predsjednica Frame. Nakon toga došlo je i vrijeme pripreme za svetu Misu. Sveta misa bila je u 11 sati sa župljanima koju je predvodio fra Lovro Gavran, provincijal Bosne Srebrene, a propovijedao je fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Nakon mise uslijedilo je nažalost zatvaranje proslave i oproštaj sa obiteljima domaćinima te pjesma i ples, malo ručka i povratak svojim kućama.

Ovo je zasigurno bilo jedno predivno iskustvo koje će svatko od nas pamtiti. Napunili smo životne baterije Duhom Svetim i pošli zajedno s pjesmom na usnama, raširenih ruku i  srca radosna.

Magdalena Šaravanja, Frama Široki Brijeg

Trenutno se nalazite na: FSR i FRAMA Novosti Dvadeseta obljetnica osnutka Frame u BiH