Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


U Kiseljaku završeno "Dječje ljeto"

E-mail Ispis PDF

Kiseljak - U nedjelju, 8.srpnja, svečanim euharistijskim slavljem i susretom sa sudionicima i njihovim roditeljima, službeno je završeno naše 'Dječje ljeto', kamp namijenjen djeci od prvog do osmog razreda osnovne škole, čiji je glavni organizator Frama Kiseljak u suradnji sa župnim uredom Kiseljak. Geslo ovog kampa: 'Nasmiješi se-On te voli', nije uopće potrebno tumačiti.

Ono zapravo sadrži poruku koju smo ovim projektom htjeli i prenijeti drugima - Bog je tu, prisutan u našim životima, našoj svakodnevnici, voli nas, prihvaća, pruža nam ruku prijateljstva i očekuje da je prihvatimo, a time postajemo samo olovka u Njegovoj ruci, olovka kojom će On napisati priču sa najljepšim završetkom. Kroz sedam dana, koliko je kamp trajao, ispred i oko naše župne crkve atmosfera je bila sve samo ne svakidašnja i monotona. Svi oni koji su se tih dana našli u njenoj okolici ili bar u našem gradu,vjerovatno to mogu posvjedočiti. Dvorište naše kiseljačke crkve tih dana zaista je dobilo dušu - bilo je ispunjeno velikim brojem djece i mladih željnih smijeha, pjesme, igre, istinske i prave radosti, one radosti koja se ne susreće na bilo kojem mjestu i u bilo kojem trenutku, nego dolazi od Njega.
Sam program bio je podijeljen na dva dijela. Prvi dio, točnije prva tri dana, bila su namijenjena djeci od prvog do četvrtog razreda, dok je drugi dio namijenjen onima od petog do osmog razreda.
Iako se kamp i prošle godine pokazao više nego uspješnim, sve nas je, prije njegovoj početka, 'uhvatio'  lagani strah i sumnjičavost.
Međutim, djeca su sama po sebi tako posebna i blagoslovljena bića, te  je jedan njihov osmijeh, pitanje, pogled, i već prvi kontakt bio dovoljan da sve naše sumnje i strahovi budu raspršeni. Na samom početku, upoznali smo djecu s određenim pravilima kampa, njegovom strukturom, te samim organizatorima - animatorima i volonterima Frame Kiseljak.
Prijepodne svakog dana bilo je predviđeno za učenje raznih plesova, banseva, pravljenje razglednica, crtanje i bojanje zastava, rad po grupama, smišljanje vlastitog plesa… Podijeljeni u šest matičnih grupa, na čelu sa po tri animatora, svi su imali priliku pokazati maštovitost, kreativnost, znanje ali što je najvažnije, steći nove prijatelje, upoznati se s drugima, uvesti se u rad Male Frame Kiseljak, razgovarati, smijati se. Kao i prošle, i ove su godine te grupe bile pravo malo leglo prijateljstva i druženja.
Onaj ozbiljni, poučni dio kampa bile su radionice koje su obilježile popodne svakog dana. Forma kampa, zadržana od prošle godine, a s kojom su djeca bila dobro upoznata, činila je da jedva čekaju poslijepodne kada bi uslijedile igre, njihova omiljena i najvažnija aktivnost. U nedjelju, na samoj završnici, pokazali smo svojim roditeljima sve što smo naučili kako smo se zabavljali, te smo pogledali prezentaciju kampa koja će uskoro biti postavljena i na internet.
Ovaj kamp će definitivno ostati u sjećanju i srcima svih nas, od samih sudionika, animatora, volontera, preko fra Maria, roditelja kojima su se djeca vraćala puna prelijepih dojmova ali i velikog broja naših župljana koji su na bilo koji način osjetili duh 'Dječjeg ljeta'.

Naravno, veliko hvala animatorima na višemjesečnom pripremanju i vođenju kampa, volonterima na ogromnoj pomoći, djeci i roditeljima koji su im omogućili sudjelovanje, župniku fra Vinku koji nas je podržao, te naravno, voditelju Frame Kiseljak fra Mariju, na bezuvjetnoj pomoći i podršci.

Za kraj kamp u brojkama: djece je bilo 209 (od 1 do 4 raz. 127 djece a od 5 do 8 raz. 82); 16 animatora-framaša radilo je na programu i vodilo kamp; svaki dan preko 20 volontera-framaša pomagalo animatorima u svemu;  ukupno 27h rada sa djecom kroz igre, plesove, kreativne radionice  i učenje; preko 4 mjeseca se radilo na programu i pripremi radionica;  ni 38°c po danu nije smetalo sudionicima i organizatorima kampa.

Frama Kiseljak

Trenutno se nalazite na: FSR i FRAMA Novosti U Kiseljaku završeno "Dječje ljeto"