Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Humanitarno-ekološka akcija „Boca života“

E-mail Ispis PDF

Kiseljak - U skladu s naukom svog serafskog oca, sv. Franje, proteklih dana Frama Kiseljak započela je s još jednom u nizu svojih akcija, ovog puta malo drugačijom od prethodnih.

Naime, od 18. veljače, pa sve do 20. lipnja provodi se humanitarno-ekološka akcija prikupljanja otpadnih plastičnih boca, odnosno PET ambalaže.
Cilj ovog našeg projekta je buđenje ekološke svijesti i prikupljanje sredstava namijenjenih za kupnju lijekova potrebnih ženama oboljelih od raka dojke u Kiseljaku.

Jedan od osnovnih proizvoda plastike je PET ambalaža, a njena osnovna primjena je za bezalkoholne napitke, pivo, začine… Bacanjem ove vrste plastike našoj planeti, već pogođenoj raznim zagađenjima, nanosimo dodatna oštećenja, prije svega opterećujemo deponije smeća, te trošimo velike količine energije koje su potrebne za proizvodnju nove ambalaže.
Medutim, postoji bolji, zdraviji i jeftiniji način zbrinjavanja ove vrste otpada, a to je reciklaža. Svima nam je dobro poznato da u Bosni i Hercegovini ne postoje adekvatni uvjeti za sustavno razlaganje otpada za reciklažu. Ali postoje alternative, odnosno firme koje otkupljuju veću količinu ( najmanje 1t) PET ambalaže.

Ideja za realizaciju ovog projekta u našoj Frami rodila se tijekom istraživanja i traženja podataka o ekologiji i reciklaži, a mnoge činjenice koje govore o korisnosti reciklaže plastike potaknule su naše framaše na pokretanje ove akcije.

Naravno, ova akcija ne može se provoditi samo na razini Frame, pa je potrebno uključivanje cijele naše zajednice i kraja u projekt. Zasada su u osnovnim i srednjim školama i ispred njih postavljene kutije u koje se može odložiti, donijeti, i ostaviti plastika, a sami framaši će se pobrinuti za njeno skladištenje.
Ovim putem pozivamo sve naše sugrađane da se uključe u ovu akciju prikupljanja PET ambalaže (plastičnih boca bezalkoholnog pića, boce ulja...), odnosno svih plastičnih proizvoda koji na sebi imaju oznaku za reciklažu i PET natpis. Plastiku možete donijeti u osnovnu ili srednju školu, a poželjno je boce prije toga spljoštiti i skinuti im čepove.

Nadamo se da ćete prepoznati važnost i pozitivne strane ovog projekta i uključiti se u njega jer recikliranjem PET ambalaže osiguravamo očuvanje prirode i prirodnih sirovina, smanjenje onečišćenosti zraka, vode i tla, štednju skupe i dragocjene energije, ali što je najvažnije - smanjenje količine smeća koje nažalost postaje uobičajena pojava na našim ulicama, u školama, dvorištima, i općenito u našoj okolici.

Valentina Gluvić

Trenutno se nalazite na: FSR i FRAMA Novosti Humanitarno-ekološka akcija „Boca života“