Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


II. nacionalni seminar za voditelje formacije u Frami „Vjera moja nosi me“

E-mail Ispis PDF

Visoko - U Franjevačkom konviktu u Visokom od 1. do 3. ožujka, pod geslom „Vjera moja nosi me“, održan je II. nacionalni seminar za voditelje formacije u Franjevačkoj mladeži – Frami.

Seminar je organiziralo Nacionalno povjerenstvo za formaciju, a na njemu je sudjelovalo oko 70 framaša iz 40 različitih mjesnih bratstava Bosne i Hercegovine. Seminaru su se pridružila i 3 predstavnika Hrvatskog nacionalnog bratstva Frame.

Prvi dan susreta, nakon upoznavanja i uvodnih pozdrava, predavanje s temom „Voditelj formacije – tko, što, zašto?“ održala je Ivana Baban, nacionalna voditeljica formacije i glavni koordinator cijelog seminara. Ona je ukratko objasnila službu voditelja formacije u mjesnom bratstvu Frame, naglašavajući narav te službe, kao i dužnosti i metode koje tu službu čine stupom života svakog mjesnog bratstva. Nakon predavanja uslijedio je vrlo dinamičan rad po skupinama, a dan je zaključen euharistijskim klanjanjem kojeg je predvodio fra Josip Vlašić, nacionalni duhovni asistent.

Ostala predavanja htjela su dotaknuti sve tri dimenzije formacije u Frami: ljudsku, kršćansku i franjevačku. Drugo predavanje održano je u subotu prijepodne, a tema je bila „Kriza vjere i kriza prenošenja vjere danas“. Predavač je bio Josip Madžar, nacionalni dopredsjednik Frame. Također je nakon ovog predavanja organiziran rad po skupinama i plenum. Istog dana u popodnevnim satima dr. fra Iko Skoko, profesor komunikologije na Mostarskom sveučilištu, održao je predavanje u kojem je pojasnio temelje komunikacije, najčešće probleme u dobroj komunikacije te uvjete za dobru komunikaciju. I nakon ovog predavanja slijedio je rad po skupinama sa završnim plenumom. Svetu misu u 18 sati predvodio je fra Zoran Vuković, duhovni asistent Frame Kiseljak, a nakon večere organizirana ja Vesela večer, u kojoj nije nedostajalo igre i smijeha.

Nedjeljno prijepodne animirali su članovi Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a). Predavanje „Od Frame do Franjevačkog svjetovnog reda“ održale su Marijana Bošnjak, međunarodni vijećnik Frame i član OFS-a Široki Brijeg, i Ivana Vidović, iz Frame i OFS-a Sarajevo. Svoje izlaganje temeljile su na dokumentu Uključivanje članova Frame u OFS, ali su se dotaknule i konkretnih situacija u kojima se nalazi odnos članova OFS-a i Frame. Rad je i nakon ovog predavanja nastavljen u grupama i završnom plenumu. Seminar je završen euharistijski slavljem, koje je predvodio fra Josip Vlašić, zajedničkim fotografiranjem i objedom.

Fra Josip Vlašić

Trenutno se nalazite na: FSR i FRAMA Novosti II. nacionalni seminar za voditelje formacije u Frami „Vjera moja nosi me“