Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Održan XVIII. susret ministranata - Framin u Visokom

E-mail Ispis PDF

Visoko - U subotu, 16. svibnja 2015. godine u Visokom je održan XVIII. susret ministranata provincije Bosne Srebrene - Framin pod geslom „Mir i dobro širimo“.

Geslo je uzeto iz službene himne Frame u sklopu obilježavanja 20 godina djelovanja Frame Bosne Srebrene koja će ovaj jubilej obilježiti i kroz sve ostale svoje provincijske projekte. Na susretu je sudjelovalo preko 500 ministranata iz 25 župa. Ovaj projekt za djecu bio je u organizaciji područnog Vijeća Frame, na čelu s fra Danijelom Rajićem, provincijskim promicateljem duhovnih zvanja te uz veliku pomoć visočkih sjemeništaraca i postulanata.

Nakon okupljanja program je započeo molitvom svete krunice na nakanu za nova duhovna zvanja koju je predvodio sjemeništarac Ante Vukoja. Fra Danijel je ukratko ispričao okupljenim ministrantima o povijesti franjevačkog samostana, sjemeništa, postulature i klasične gimnazije. Postulant Mijo Ljubos je objasnio dnevni red i način života u samostanu a postulant Mihael Anđelović je iskreno govorio o svom putu duhovnog poziva koji je osjetio još kao ministrant. Središnji događaj ministrantskog susreta bila je sveta misa u samostanskoj crkvi svetog Bonaventure koju je predvodio fra Josip Mihael Matijanić, župni vikar u Uskoplja uz koncelebraciju velikog broja svećenika. Liturgijsko pjevanje animirao je tamburaški sastav novaka Bosne Srebrene.

Nakon svete mise za učenike završnih razreda osnovnih škola u sklopu programa „Dana otvorenih vrata Franjevačke klasične gimnazije“ bilo je organizirano razgledavanje prostorija Sjemeništa i Konvikta pod vodstvom ravnatelja Gimnazije fra Zvonke Miličića i fra Stipe Alandžaka, ravnatelja Konvikta. U sklopu ovog programa organizirani su i „Dani otvorenih vrata Franjevačkog sjemeništa i Postulature“ pod geslom: „Dođi i vidi“ (Iv 1,45-51). Zainteresirani mladići su mogli provesti vikend u samostanu i izbližega se upoznati sa životom franjevačkih kandidata.

U međuvremenu, ostali ministranti su se zabavljali raznim plesovima i koreografijama koje su predvodili animatori Frame. Program je nastavljen kvizom znanja, u kojemu su se najboljim pokazali ministranti župe Domaljevac, drugo mjesto je osvojila župa Vareš a treće mjesto župa Livno. Najbolji ministrant u turniru u stolnom tenisu je bio Filip Stipić iz župe Jajce, drugo mjesto je osvojio Ivo Mamić iz župe Bila a treće mjesto Dominik Pervan iz župe Novi Šeher. U Igrama bez granica koje su djeci najzanimljivije prvo mjesto u povlačenju konopca je osvojila župa Gračac. Najbrži u jedenju šampita je bio Marko Samardžija, najspretniji u igri s loptom je bio Franjo Posavac, najbrži u skakanju u vrećama Nikola Zadro a najboljim navijačem je proglašen Marko Petrović. Na kraju susreta podijeljene su zahvalnice i uručene nagrade pobjednicima.

Marija Trgorlić

Trenutno se nalazite na: FSR i FRAMA Novosti Održan XVIII. susret ministranata - Framin u Visokom