Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Križni put za mlade u Posavini

E-mail Ispis PDF

Skakava Gornja/Dubrave - Pod geslom "Put obraćenja"  na petu korizmenu nedjelju, 13. ožujka 2016. hladno i tmurno vrijeme nije spriječilo preko 150 vjernika i mlade župa Dubrave, Domaljevca, Špionice, Zovika i Ulica da na Zidinama u Skakavi Gornjoj župa Dubrave započnu pobožnost Križnog puta ispred franjevačkog samostana i crkve koje su u stara vremena Turci posve porušili, a porušeni zidovi i sada strše.

U narodu ovoga kraja i danas postoji vrlo živa predaja i sjećanje na porušeni samostan. Na Zidinama se održavaju vjerski obredi i pale svijeće, a u mjesecu rujnu, o blagdanu Rana sv. Franje, mnoge župe toliškog, tuzlanskog i brčanskog područja dolaze na hodočaste.

U pobožnosti Križnog puta mladi iz  župa Dubrave, Domaljevca, Šponice, Zovika i Ulica koji su bili uključeni u ovaj Križni put od postaje do postaje su odigrali veliku ulogu kroz čitanje postaja, a sam se Križni put za sve prisutne se vodio geslom "Put obraćenja". Uvodnu molitvu Križnog puta je pročitao fra Zvonko, kroz postaje nas je vodio fra Mato a završnu molitvu je pročitao fra Bono.

Euharistijsko slavlje nakon Križnog puta je predvodio fra Bono Kovačević, župni vikar iz Domaljevca uz koncelebraciju fra Marka Antića, gvardijana iz Dubrava, fra Mate Vincetića, samostanskog vikara, fra Zvonke Zečevića, župnog vikara i Fra Marka Stjepanovića, župnika iz Zovika. Razlažući evanđeoski ulomak iz Ivanovog evanđelja "Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen", fra Bono u svojoj je homiliji rekao: "Kako Isus umjesto kamena daje oproštenje te u Godini milosrđa svi smo pozvani na novi početak jer biti milosrđa jest otkriti ono što je dobro u svakoj osobi te promicati svaki oblik dobra i izvlačiti drugoga iz zla u kojemu se nalazi". Također, na pobožnosti Križnog puta su bili i prisutni fra Miroslav Ikić, župnik iz Špionice i fra Anto Toma, župnik iz Ulica.

Liturgijsko pjevanje animirali su članovi Župnog zbora mladih iz Dubrava, a misna čitanja i molitvu vjernika čitali su članovi Frame iz Domaljevca.

Nakon mise gvardijan fra Marko se zahvalio župnicima župa dubravskog samostana koji podržali Križni put sa svojim mladima te članovima Frame iz Domaljevca  koji su se rado odazvali pozivu da sudjeluju u pobožnosti Križnog puta i misnom slavlju.

Frama Domaljeva

Trenutno se nalazite na: FSR i FRAMA Novosti Križni put za mlade u Posavini