Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Uskrsna predstava Franjevačke mladeži iz Domaljevaca

E-mail Ispis PDF

Domaljevac - Povodom predstojećega kršćanskog blagdana Uskrsa Franjevačka mladež - Frama Domaljevac zajedno s ministrantima i sa svojim duhovnim asistentom fra Bonom Kovačevićem iz Domaljevca još jednom je prezentirala Uskrsnu predstavu koju su izveli u Hrvatskom domu, Trg Domaljevac, srijeda, 23. ožujka 2016.

Predstava koju su izveli zapravo je samo jedna u nizu koje su u proteklih tri godine organizirali u župi sv. Ane u Domaljevcu, u vrijeme Uskrsa. Jedan od razloga postavljenja predstave "Smrt Ivana Krstitelja" bila je nastavak Božićne predstave "Navještenje i rođenje Ivana Krstitelja". Sjajnom izvedbom mladi su zaokružili priču o Ivan Krstitelju.

Uskrsna  predstava "Smrt Ivana Krstitelja" prema evanđelju svetog Marka 6, 17 - 29; i svetog Ivana 1, 19-28. opisuje događaje koji su prethodili muci i smrti Spasitelja.  Osim sv. Marka, mučeništvo sv. Ivana opisuje sv. Matej i sv. Luka. Ti opisi idu u red najdramatičnijih scena Novoga Zavjeta. Sve je to prožeto glavnom temom o smrti Ivana Krstitelja. Tema je biblijska, a radnja smještena u vrijeme Heroda Antipe, koji je bio tetrarh  Galileje i Pereje, dijelova u kojima je djelovao sv. Ivan Krstitelj. Kroz biblijsku temu vodi nas pripovjedač, a tu su Ivan  Krstitelj, Herod, Herodijada, Herodijadina kći - Saloma, Salomina prijateljica i plesačica, Herodovi prijatelji, Herodijadine prijateljice, Herodov sluga, Herodove plesačice, Straža, Farizeji, narod i djeca.

Izvorni tekst za ovu predstavu napisala je Nikolina Milatović, mag. teologije.  Cijela predstava  sastoji se od devet kratkih scena koje se izmjenjuju. Likovi, prilagođeni su biblijskom dobu, a glazba igra značajnu ulogu u  dočaravanju atmosfere.  Redatelj predstave je fra Bono Kovačević, a postavu glumaca čine dvadesetpet glumaca. Svi sudionici predstave, uključujući i glumce dramske sekcije Frame Domaljevac, su odradili kompletnu pripremu za ovu predstavu. Predstava je izvedena na pozornici Hrvatskog doma u Domaljevcu.

Sjajnom izvedbom brojne prisutne oduševili su Franjevačka mladež i ministranti te nakon predstave odaslali su u DUHU GODINE BOŽANSKOG MILOSRĐA  Uskrsnu poruku: " Krist je središte života cijeloga svijeta. Pashalni misteriji je središte života Isusa Krista, a sastoji se iz dva dijela: smrti i uskrsnuća. Uskrs ne bi trebao više biti samo kalendarski blagdan, nego način života. Neka se Vaša srca ispune mirom Uskrsnuloga! Neka Vas njegov blagoslov prati na hodočasničkom putu za vječni život. Neka Vas pobjednik nad smrću i zlom ispuni svojim uskrsnim blagoslovom, da možete trajno slaviti Uskrs, ovdje i u vječnosti. Neka stoga  mir uskrslog Krista uđe u Vaše duše, u Vaše obitelji, u sve ljude dobre volje. To su naše iskrene i srdačne čestitke. S tim željama želimo Vam SRETAN USKRS!"

Frama Domaljevac

Trenutno se nalazite na: FSR i FRAMA Novosti Uskrsna predstava Franjevačke mladeži iz Domaljevaca