Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Nova knjiga fra Marijana Karaule

E-mail Ispis PDF

Sarajevo - Upravo je izišla iz tiska nova knjiga fra Marijana Karaule „Franjevci Bosne Srebrene u Albaniji“. Izdavač: „Naša ognjišta“, Tomislavgrad, 2012., 177 str., (25 cm). Knjiga je jako lijepo opremljena i dobro tehnički uređena, sa dosta fotografija i vrijednih ilustracija. (Tvrdi uvez.) Podijeljena je na četiri dijela: I. Albanija i albanski narod (str. 9-25);  II. Katolička Crkva u Albaniji (str. 27-53);  III. Sinovi svetog Franje u Albaniji (str. 55-66);  IV. Franjevci Bosne Srebrene u životu Albanske franjevačke provincije (str. 67-145).

U Dodatku (str. 147-174) ima još nekoliko zanimljivih tekstova, preuzetih iz „Glasnika sv. Ante Padovanskog“, iz „Svjetla riječi“ i „Glasa koncila“, te na kraju pogovor od Joze Džambe i bibliografija.

To je vrlo zanimljivo štivo – pogotovo za nas, koji vrlo malo znamo o Albaniji i Albancima, iako smo s njima bili stoljećima sudbinski povezani. Ali to je ujedno i jako vrijedan doprinos historiografiji Franjevačke provincije Bosne Srebrene, a isto tako i povijesti Albanske franjevačke provincije. Naime, to je prvi sustavni pokušaj prikaza naših veza s Albanijom kroz povijest. Knjiga ne obuhvaća rad naših franjevaca s Albancima na Kosovu, jer ta tema zahtijeva čitavu jednu drugu knjigu, sličnu ovoj.

Djelo se može naručiti na adresi:

Naša ognjišta

Trg fra Mije Čuića 1

BiH – 80240  Tomislavgrad

 

Cijena: 20 KM (plus poštarina).

Trenutno se nalazite na: FMC "Svjetlo riječi" Zadnje novosti Nova knjiga fra Marijana Karaule