Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Zlatna misa fra Tvrtka Gujića

E-mail Ispis PDF

Fojnica - U nedjelju, 15. srpnja 2012. godine fra Tvrtko Gujić je proslavio Zlatnu misu. Točno prije 50 godina, baš u nedjelju (15. 7. 1962.) fra Tvrtka je u Fojnici za svećenika zaredio biskup Marko Alaupović. Sv. misu u 11.00 sati je predvodio zlatomisnik fra Tvrtko, propovijedao je fra Davor Dominović, tajnik Provincije, a misni kum je bio fra Franjo Miletić.

Svečanost je uzveličao naš provincijal fra Lovro Gavran, koji je bio u koncelebraciji s ostalim svećenicima (fra Filip Zubak, fra Velimir Zirdum, fra Stipan Radić, fra Benedikt Vujica, Fra Božo Borić, Fra Mato Popović, Fra Ilija Alandžak, Fra Janko Ljubos, Fra Tomislav Trogrlić i fra Nikica Vujica). Na sv. misu su pored domaćih vjernika bili i vjernici iz Kaknja, Australije i Hrvatske - fra Tvrtkova rodbina, koji su izrazili oduševljenje ljepotom fojničke crkve, posebno lijepim ukrašavanjem za ovu prigodu, koju je uradila s. Martina Gazibarić.

Pod sv. misom je bila i kolaudacija obnovljenih orgulja iz 1896. godine. Posao obnove orgulja i kora uradili su salezijanac Mijo Prskalo i naš majstor Jozica Bošnjak. Novac za ovaj posao (12.000 KM) dala je Vlada Republike Hrvatske i vjernici iz Fojnice. Ostalo je još malo posla uraditi na uređenju kora. Nije slučajno da se baš pod zlatomisničkim slavljem održala kolaudacija orgulja. Naime, naš zlatomisnik fra Tvrtko Gujić je veliki glazbenik. Autor je mnogih liturgijskih pjesama, koje je fojnički zbor pod ravnanjem Damira Iviša i s. Simplicije Budimir pripremio i otpjevao pod ovom sv. misom.

Nakon sv. mise u samostanskoj i župnoj crkvi, mladi framaši su vjernicima dijelili blagoslovljene sličice, a zlatomisničko slavlje je nastavljeno u i ispred muzejske konobe, gdje je pripremljen svečani ručak za 220 gostiju. Program je vodio fra Janko Ljubos, a prigodnim riječima su se obratili provincijal fra Lovro Gavran, gosp. Josip Gujić iz Kaknja, fra Franjo Miletić, fra Benedikt Vujica i zlatomisnik fra Tvrtko Gujić. Da ručak protekne u redu, probrinuli su se mnogi vjernici župe Fojnica. Bilo je lijepo vidjeti i mlade framaše koji su goste u prigodnim majicama posluživali s mladenačkom radošću.

Hvala Bogu za sva dobročinstva! / R.R.

Trenutno se nalazite na: FMC "Svjetlo riječi" Zadnje novosti Zlatna misa fra Tvrtka Gujića