Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Sesvetska Sopnica proslavila patron župe – blagdan sv. Marije Anđeoske

E-mail Ispis PDF

S. Sopnica - U četvrtak, 2. kolovoza Župa Svete Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici proslavila je blagdan svoje zaštitnice Gospe od Anđela (Porcijunkula). Župa koja se nalazi u istočnom dijelu grada Zagreba, u Gospinom prosteništu i svetištu u blizini Sesveta, bila je mjesto okupljanja velikog broja vjernika i štovatelja Majke Božje te hodočasnika iz Velike Gorice, Siska, Popovače, Zaprešića, Zagreba i drugih krajeva s kojima ova župa gaji dobrosusjedske i vjerske osjećaje.

Obilježavanje Gospine svetkovine započelo je trodnevnicom koju je predvodio fra Ivan Kramar, dušobrižnik iz Pallinga u Njemačkoj. Od ponedjeljka do srijede vjernici i hodočasnici dolazili su moliti krunicu s marijanskim pobožnostima, sudjelovati u pokorničkom bogoslužju, obavljanju zavjeta i misi s tematskim propovijedima. Prvi dan trodnevnice bila je duhovna obnova mladih, drugi dan duhovna obnova obitelji, a treći dan oprost, s posebnim naglaskom na porcijunkulski oprost.

Prijepodnevnu misu u 9 sati na samu svetkovinu predvodio je župnik iz Kašine, vlč. Matija Pavlaković. Središnje euharistijsko slavlje u prepunoj crkvi u 18 sati predvodio je fra Ivan Kramar, a suslavili su članovi provincijala Bosne Srebrene: fra Lovro Gavran, gvardijan Samostana sv. Ilije u Podsusedu fra Božo Lujić, gvardijan samostana Bezgrešnog začeća BDM u Dubravi fra Draženko Romić, župnik fra Zdravko Dadić, župni vikar fra Stipo Karajica, trajni đakon Božidar Hadaš te još desetak svećenika iz susjednih župa.

Misno slavlje skladnim sviranjem i pjevanjem uveličao je mješoviti župni zbor pod ravnanjem Monike Blažević. U homiliji je propovjednik govorio o značenju ove svetkovine kroz povijest, samom značenju oprosta, protumačivši posebno značenje porcijunkulskog oprosta u nekadašnje vrijeme, ali i za vjernike današnjeg vremena.

Svetkovanje blagdana sv. Marije Anđeoske za sve okupljene nastavilo se nakon mise do kasnih večernjih sati u novouređenom župnom dvoru uz gozbu kršćanskih agapa ljubavi, koju su za ovu prigodu pripremili vjernici i dobročinitelji župe, u suradnji sa svećenicima, župno-pastoralnim vijećem i mladima župe.

fra Stipo Karajica

Trenutno se nalazite na: FMC "Svjetlo riječi" Zadnje novosti Sesvetska Sopnica proslavila patron župe – blagdan sv. Marije Anđeoske