Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Blagdan Male Gospe u Lipnici

E-mail Ispis PDF

Lipnica/Tuzla - Na Blagdan Male Gospe, 8.9.2012., prema stoljetnom običaju na mjestu svetišta Gospe Lipničke, okupilo se mnoštvo vjernika moleći zagovor Nebeske Majke. Misno slavlje predvodio je prof. fra Marinko Pejić, iz Sarajeva, uz koncelebraciju fratara tuzlanskog kraja.

Već stoljećima vjernici se okupljaju oko male seoske kućice, koja je za vrijeme Otomanske vlasti u Bosni služila i kao kuća, i kao župni ured, i kao crkva za fratre koji su dolazili pastorizirati vjerni puk. Ovakva skrovitost svetišta omogućila je stoljetni kontinuitet štovanja Gospe Lipniče (kućica je u Lipnici, po čemu je i prozvano svetište: Gospe Lipničke). Za proslavu samog blagdana vjernici su se pripremali kroz trodnevnicu, gdje su imali prigodu za ispovijed i obavljanje pobožnosti. Jedna od posebnosti ove proslave jest što već stoljećima uspijeva zadržati upravo ono prošteničko poimanje slavlja, a ne profano. Na ovu potrebu prošteničkog slavlja upozoravao je i propovjednik na sam blagdan, pozivajući vjernike na budan vjernički život, koji mora biti odgovor na isti poziv koji je upućen Mariji, a na kog je ona odgovorila svojim fiat. Svako rođenje, prema riječima propovjednika, neminovno podrazumijeva prolaznost ovozemaljskog svijeta i ovozemaljsku smrt. Stoga uz milost koju molimo od naše Nebeske Majke, na njen rođendan, svakim znakom križa i zazivom upućenim Njoj, dobivamo i dužnost kršćanskog svjedočenja pred drugima. Dobivamo dužnost prenošenja poruke ljubavi i mira prema svima, kao i poziv na obraćenje u prvom redu nas samih, jer neminovnost koja nas čeka samim rođenjem - ovozemaljska smrt - uvijek nam ostaje nepredvidiva i traži od nas kršćansko korištenje milosti života i blagoslova koje dobivamo od Boga.
Iako naizgled "pogubna" propovijed, govor o smrti koja nas sve neizbježno ceka, više od 800 vjernika zdušno je slušalo propovijed i nepokolebljivo molilo milost od Nebeske Majke, znajući da s tom milošću dobivaju i zadaću koja je naglašena u propovijedi.

DFS

Trenutno se nalazite na: FMC "Svjetlo riječi" Zadnje novosti Blagdan Male Gospe u Lipnici