Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Samostan sestara Klarisa u Brestovskom

E-mail Ispis PDF

Sestre Klarise su Drugi franjevački red.

Naš život: Kao klarise opredijelile smo se da nam životni cilj bude Bog. Njegov Sin Isus Krist, jest put koji slijedimo u ostvarenju ovoga cilja. Isus Krist je naš zajednički put. Poput sv. Majke Klare i sv. Franje nastojimo izbliza promatrati život Kristov i što više ga slijediti, posebno u molitvi i predanosti u Božju providnost.

Naša duhovnost: Posebna oznaka naše duhovnosti jest evanđeosko veselje i ljubav prema Presvetom. Euharistija je i za nas, kao i za Klaru i Franju, središnji izvor duhovnosti i najbolja mogućnost za susret s Bogom. Iz liturgije, Božje Riječi i sakramenata crpimo snagu i gradimo jedinstvo s Bogom i međusobno.

I zajednička molitva Časoslova, kojom si posvješćujemo Božju prisutnost u svome životu, neodvojivo je povezana s liturgijskim životom. Osim Časoslova i sv. Mise njegujemo intenzivno i individualnu molitvu u kojoj - u razgovoru s Bogom - izražavamo svoje posebne želje i nakane.

Misa je također bila izvor životne snage i osobama koje su s nama proživljavale strahote ratnog vremena. Naša misna slavlja otvorena su i svim vjernicima. Uz misu njegujemo i ostale aktivnosti duhovne naravi, časoslov, adoracije, duhovne obnove i duhovne vježbe.

Naši zavjeti: Dragovoljno se opredjeljujemo živjeti u siromaštvu, poslušnosti, čistoći i u klauzuri.

Siromaštvo nas štiti od navezanosti na stvari i navike.
Poslušnost nas osposobljava bolje osluškivati glas Božji i slijediti ga.
Čistoća nam omogućava posvema se staviti na raspolaganje Bogu i bližnjemu.
Klauzura je za Klaru i sestre bio izdvojen prostor za susret s Bogom.
Klauzura je tako i za nas:
mjesto i prostor:
u kojem nas Bog dariva,
u kojemu Boga prihvaćamo,
u kojemu smo zajedno na putu.
u kojemu se Bogu intenzivno otvaramo,
u kojemu nas Bog na poseban način prožima.

Klauzura je i mjesto susreta s Bogom, ali i mjesto u kojem svjedočimo nadu koja nas nosi, Isusa Krista, gdje se otvara prostor za njegovo spasonosno djelovanje. Zato biti otvoren za Boga znači za nas biti otvoren i za susret s ljudima. Stoga k nama dolaze mnogi ljudi sa svojim svednevnim brigama i sa svime što ih zaokuplja.

Zavjeti su u službi viših vrednota i nikako nisu svrha sami sebi.

Druge aktivnosti: Iako je molitva na prvom mjestu, po savjetu sv. Majke Klare, dužne su sestre raditi, ali tako i toliko kako rad ne bi ugušio molitvenog duha. Stoga u skladu s takvim ustrojstvom života pečemo hostije, ali i kućni poslovi kao i obrađivanje vrta redovni je dio naše aktivnosti. Vodimo također i administraciju naše kuće, dopisujemo se i razgovaramo s mnogim osobama po cijelom svijetu koje se preporučuju u naše molitve i traže naše savjete.

Ove nam osobe često zahvaljuju na utješnim riječima ili pismima, jer se njima osjećaju ohrabreni svednevno nositi svoj životni križ. Mnogi se nakon razgovora s nama vraćaju kućama sretniji te poslije dolaze i zahvaliti se za dobiveni duševni mir. Prema svojim mogućnostima i danas ustrajno kušamo pomagati mnogima koji kucaju na naša vrata.

Tijekom rata se to posebno vidjelo kad nikako nismo napuštale kuću. Ali već na samom početku rata primili smo više od stotinu župljana u naš podrum nudeći im smještaj i hranu. Dok su se vodile borbe i granate padale oko nas, mi smo sa svijetom zajednički molile krunicu i ostale molitve, koje smo upućivale Bogu za spas našeg naroda i za spas svih naroda cijele Bosne, tako da je naš podrum bio molitvena Crkva u malom.

Imale smo čvrstu vjeru da će nas Isus spasiti kako je spasio od Saracena i samostan sv. Damjana i grad Asiz po molitvi sv. Majke Klare i njezinih sestara. Kad je samostan bio zapaljen, ni tada nismo pomišljale da ga napustimo, nego smo dobile još veću hrabrost ostati i nastaviti živjeti i dijeliti tešku ratnu zbilju sa svojim narodom te ga u tišini djelom i molitvom potpomagati da podnese ratne nedaće.

Susreti s mladima su česti. Nastojimo razgovarati, saslušati i savjetovati sve koji žele razgovor s nama. Također odgovaramo i na brojna pisma mladih. Svima su vrata našeg samostana otvorena. Posebno rado razgovaramo s djevojkama koje se zanimaju za naš način života.

Preduvjet za primitak djevojke u naš Red jest zrela dob (najniža 18 godina). Nadalje takva djevojka treba biti osobno zrela te fizički i psihički zdrava. Zainteresirane djevojke mogu telefonski nazvati ili nam se pismeno obratiti.

Dnevni red

U ponoći Časoslov- Služba čitanja
U 5,30 s. ustajanje
U 6,00 s. razmatranje
U 6,30 s. Jutarnja, Treći čas, krunica
U 7,30 s. sv. Misa
U 8,15 s. doručak
U 8,30 s. rad
U 11,20 s. Šesti čas i krunica
U 12,15 s. ručak i rekreacija
U 14,00 s. stroga šutnja
U 15,00 s. Deveti čas i razmatranje
U 16,00 s. rad
U 18,30 s. Večernja i krunica
U 19,30 s. večera i rekreacija
U 20,30 s. Povečerje

SAMOSTAN SVETE KLARE

BiH-71255 BRESTOVSKO
Telefon 030 876 067
Fax 030 876 095

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Trenutno se nalazite na: Samostani i župe Brestovsko