Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


14. godišnjica smrti fra Vjeke Ćurića

E-mail Ispis PDF

14. godišnjica smrti fra Vjeke Ćurića14 je godina prošlo od kako je naš brat franjevac Vjeko Ćurić ubijen u ruandskom glavnom gradu Kigaliju. Bilo je to 31. siječnja 1998. godine. Danas, četrnaest godina kasnije, na dan njegova ubojstva, mnogi su se Ruanđani, zajedno s nama, došli pokloniti njegovoj veličini, njegovoj žrtvi, njegovom životu proživljenome u služenju drugima.

Fra Vjeko je svoje vrijeme, sposobnosti, svoj život posvetio onima kojima je pomoć bila potrebna. Čak i u vrijeme strašnog ruandskog rata nije napustio svoje župljane. Cijelo vrijeme proveo je u Kivumuu gdje je od sigurne smrti spasio tisuće i tisuće muškaraca, žena i djece.

Svoj je život nesebično posvetio služenju drugima, a onda su ga, u teškom razdoblju ruandskog poraća, ubili oni koje je najviše volio – njegovi Ruanđani. Ubijen je u 41. godini života ispred crkve sv. Obitelji u Kigaliju, a ubojica do danas nije otkriven.

Ove godine, na obilježavanju 14. godišnjice od smrti fra Vjeke, bilo je posebno svečano. Iz BiH nam je došao provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, iz Hrvatske je došao gvardijan franjevačkog samostana u Podsusedu fra Tomo Anđić, a iz Njemačke fra Ilija Krezo, također član Bosne Srebrene. Njihova nazočnost samo dokazuje da žrtva našeg fra Vjeke nije i nikada neće biti zaboravljena. Prevalili su tolike kilometre samo da bi se došli pokloniti našem fra Vjeki.

U utorak je obilježavanje godišnjice fra Vjekine smrti započelo u 8 sati ujutro svetom misom u crkvi u Kivumuu koju je on izgradio i u kojoj je i pokopan. Misu je predvodio provncijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran zajedno fra Tomom Anđićem, fra Ilijom Krezom i sa mnom. Crkva je bila prepuna, što je i uobičajeno, jer oko fra Vjekinog groba se svakodnevno okuplja puk da ga časti, zahvaljuje mu i moli mu se. Misa je protekla uz ples, bubnjeve i slavu Gospodinu, baš onako kako je naš pokojni brat volio.

„Cijela je Crkva misijska i uvijek se brinula za misije. Uvijek je slala misionare da navještaju Kristovo Evanđelje. Jedan od slavnih misionara Kristove Crkve bio je i naš dragi brat, pokojni fra Vjeko, vaš dugogodišnji župnik i dobročinitelj, koji je obnašajući svoju službu poginuo prije četrnaest godina, upravo na današnji dan“, kazao je provincijal u homiliji te župljanima poručio: „Na poseban način ovu svetu misu prikazujemo na čast i slavu Bogu za našega pokojnog brata fra Vjeku Ćurića. Uvjereni smo da je njegov duh i danas ovdje skupa s nama, pa se i mi preporučujemo u njegove molitve“.

Nakon svete mise učenici Centra Otac Vjeko za uzvanike su održali dramsku predstavu u kojoj su prikazali fra Vjekino misijsko djelovanje, kako je pomagao drugima, kako se družio sa svojim župljanima i zajedno s njima dijelio i dobro i zlo. Bilo je to odlično izvedeno. Istodobno nas je i ganulo i nasmijalo, jer naši su učenici to sjajno pripremili i odglumili!

Potom smo se svi zajedno uputili u 50-ak kilometara udaljen glavni grad Kigali. Tamo smo, u procesiji, obišli mjesto ubojstva gdje je fra Vjeki prije nekoliko godina podignut spomenik, a onda otišli u crkvu sv. Obitelji gdje je služena još jedna misa na kojoj su sudjelovale sve franjevačke obitelji iz Ruande.

U misnom slavlju su nam se pridružili i naši misionari, salezijanski svećenici, don Danko Litrić i don Sebastijan Marković. Misu je predvodio ruandski fratar fra Philipe koji je ujedno i predsjednik franjevačkih zajednica u Ruandi.

Svi smo se ujedinili u molitvama da fra Vjekin život i smrt budu zalog mira i blagoslova narodu Ruande.

Fra Ivica Perić

Više fotografija

http://vjeko-rwanda.info/

Trenutno se nalazite na: Naslovnica