Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Slavljena Izborna skupština FSR-a Rama-Šćit

E-mail Ispis PDF

Rama-Šćit - Dana 19. studenog 2017. godine, po Generalnim konstitucijama, uz propisanu nazočnost područnog ministra Marijana Begića, područnog duhovnog asistenta fra Domagoja Šimića i mjesnog duhovnog asistenta fra Mije Džolana održana je u Franjevačkom samostanu Rama-Šćit izborna skupština FSR-a ( Franjevačkog svjetovnog reda) Rama-Šćit.

Skupštini je nazočilo 15 braće i sestara FSR-a s pasivnim i aktivnim pravom glasa i jedna sestra u fazi pripreme za svečane zavjete. Na početku Skupštine uz zahvalnost svima koji su sudjelovali i pomagali rad mjesnog bratstva FSR-a, usvojeno je izvješće o trogodišnjem radu FSR-a Rama-Šćit, kojega je podnio dosadašnji ministar mjesnog bratstva Luka Markešić, kao i trogodišnje financijsko izvješće kojega je podnijela blagajnica Antonija Bilić.

Izbori su nakon uvodne molitve obavljeni u skladu s Generalnim konstitucijama tajnim glasovanjem, uz najmanje dva kandidata za svaku pojedinu službu. U atmosferi međusobnog uvažavanja i povjerenja dobili smo nove članove vijeća FSR-a Rama-Šćit:

Mara Pločkinjić, ministra

Milka Ćališ, zamjenica ministre

Ana Ćališ, tajnica

Antonija Bilić, blagajnica i povjerenica za FRAMU

Ivan Šekelja, učitelj formacije

Nakon obavljanih izbora slavili smo sv. misu kao zahvalu Bogu za osobni poziv sve braće i sestara FSR-a da u konkretnim životnim okolnostima na Franjin način svjedoče mir i radosnu vijest.

Na koncu je uslijedila mala okrepa u restoranu Kuće mira, na koju su nas pozvali gvardijan fra Andrija Jozić i fra Branko Malekinušić, vikar samostana.

U svečanoj atmosferi slavlja izborne Skupštine stigli smo razgovarati o ozbiljnim pitanjima pred nama i kako mjesno bratstvo FSR-a Rama-Šćit treba pripremati plan rada za slijedeće trogodište, bez straha da se naša mala zajednice otvori ključnim pitanjima franjevačke karizme:

• Kako poput sv. Franje biti na nov način u svijetu, društvu, zajednici, a istovremeno prevladati njihove podjele i netoleranciju, mržnju, sklonost poltronstvu, klanjanju kumirima i stvaranju kulta ličnosti ? Franjevački pokret nije pokret emigriranja ( bijega) iz svijeta, već nov način „ biti u svijetu, a ne do svijeta“.

• Kako razbijati krive predodžbe o FSR-u, koje djeluju destruktivno i odvraćaju mnoge mlade i starije tražitelje smisla od simpatiziranja sa FSR-om i uključivanja u ovaj franjevački put ? Trebat će pojasniti kako ova zajednica ne gaji o sebi farizejske iluzije da smo sveti, ali istovremeno treba pojasniti našoj javnosti da nastojimo biti okrenuti svetim ciljevima, po Franjinu primjeru molitve i zauzetosti za pravdu, mir i skrb za sve stvorenje.

• Kako ostati u ljubavi, čak i s neprijateljima, a ustrajati protiv nepravde, biti na strani siromaha, obespravljenih pojedinaca i naroda, poniženih ljudi našeg vremena i prostora, a ne pretvoriti se u bijesnog revolucionara i vječno smrknutog kritizera ?

Svjesni smo da su ovo bez pouzdanja u Boga ne samo previsoki već i besmisleni ciljevi. Zato molimo i svima želimo od Boga:

Mir i dobro!

 

Fra Mijo Džolan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trenutno se nalazite na: Naslovnica