Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Projekti HKO "Kruh Sv. Ante"

E-mail Ispis PDF

HKO Kruh sv. Ante iz godine u godinu širi svoje djelatnosti. Od prvotnog cilja pomaganja siromašnima prikupljanjem i dijeljenje osnovnih životnih namirnica danas se pod okriljem Kruha Sv. Ante uspješno provode projekti pučkih kuhinja, pomoći povratnicima, medicinske pomoći, prevencije ovisnosti, stipendiranja studenta, smještaja studenata, pomoći djeci, itd.

Pučke kuhinje

HKO Kruh sv. Ante preko pučkih kuhinja (dvije u Sarajevu i jedna u Varešu) i Jela na kotačima svakodnevno pruža topli obrok i pola kilograma kruha za 670 osoba, bez obzira na njihovu religioznu i etničku pripadnost. Socijalno ugrožene obitelji i pojedinci dobivaju pomoć i u prehrambenim namirnicama. Iako je sve manje donacija prehrambenih namirnica i novčanih sredstava za rad pučkih kuhinja Kruh sv. Ante uspijeva, zahvaljujući plemenitim ljudima i neumornom radu djelatnika, još uvijek podijeliti topli obrok za 670 osoba. Dokle će moći ovisi o dobročiniteljima. Poduprimo svojim prilozima rad Pučkih kuhinja Kruha sv. Ante.Narko Ne

Pod okriljem HKO Kruh sv. Ante od 2002. godine djeluje udruga NARKO-NE koja se bavi prevencijom ovisnosti. U okviru udruge pokrenuta je telefonska linija „Mladi mladima“ – mladi slušaju, razumiju i savjetuju mlade. U tijeku je dvogodišnja edukacija 15 osoba s područja cijele BiH, pripadnika svih nacionalnosti i vjera, za stručnjake prevencije ovisnosti.

Pod pokroviteljstvom udruge već nekoliko godina održavaju se tijekom ljetnih praznika Interkulturalni krativni tjedan u Vitezu. Udrugu vodi s. Magdalena Schildknecht iz Švicarske, profesorica pedagogije, psihologije i didaktike.
Pomoć povratnicima

HKO Kruh sv. Ante prema svojim mogućnostima pomaže i povratnicima. Uključen je u deminiranje, obnovu kuća i obiteljskih gospodarstava povratnicima, dostavu građevinskog materijala, namještaja, prehrambenih proizvoda, odjeće i obuće za povratnike. U ovoj (2004.) godini, uz pomoć Njemačke vlade (Auswärtiges Amt) i udruge «Bosnienhilfe» e.V., franjevačke provincije Köln obnavlja se 40 kuća u Donjoj Tramošnici, a u tijeku je realizacija projekta Zimske pomoći za 210 povratničkih i raseljenih obitelji, koja se sastoji od kreveta, madraca, peći, ogrjevnih drva i obiteljskih paketa sa prehrambenim artiklima.


Medicinska pomoć

U suradnji sa humanitarnom organizacijom Bezdan-Sprofondo iz Sarajeva i A.N.P.A.S. iz Italije, HKO Kruh sv. Ante , uz financijsku podršku CARDS programa Europske zajednice, pruža zdravstveno-socijalnu pomoć starijim, bolesnim i nemoćnim osobama o kojima se nitko ne brine i koje nemaju dovoljno sredstava za osnovne životne potrebe. Kućna njega, prijevozna služba i Centar za fizikalnu terapiju stoje im na raspolaganju.

U Koraljevoj Sutjesci i Žeravcu djeluju ambulante Kruha sv. Ante. Ova karitativna organizacija pomaže i pri nabavljanju opreme i lijekova za zdravstvene institucije kao i lijekova i ortopedskih pomagala pojedincima.

Studentski fond Kap dobrote

Pod okriljem HKO Kruh sv. Ante i Svjetla riječi osnovan je 2003. godine Studentski fond Kap dobrote Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Fond je osnovan s ciljem da se pomogne talentiranim i siromašnim studentima iz cijele Bosne i Hercegovine koji studiraju na BH-sveučilištima. Osnivači Fonda do daljnjega ne planiraju stipendirati studente koji studiraju u inozemstvu. Broj stipendija u jednoj godini ovisi isključivo o prikupljenim sredstvima.

Franjevački studentski dom

Nakon što je 2003. osnovan Studentski fond Kap dobrote Franjevačka provincija Bosna Srebrena ove godine je otvorila, pod okriljem HKO Kruh sv. Ante, Franjevački studentski dom u Sarajevu. Natječaj za prijem studenata u Dom objavljen je u dnevnim novinama. Nakon pristiglih molbi s potrebnim dokumentima odabrano je 56 studenata koji su dobili smještaj u dvokrevetnim sobama Doma. Njih 10 najsiromašnijih dobiva besplatan smještaj a ostali uz mjesečnu nadoknadu.

 

Briga za djecu

Uz centar za rehabilitaciju i odgoj djece Zlatni Cekin koji pod vodstvom fra Ilije Jerkovića već 11 godina uspješno djeluje u Slavonskom Brodu, ove je godine pod okriljem Kruha sv. Ante otvorena igraonica Framica za predškolsku djecu u Bugojnu. Ovim se činom želi unijeti više svjetla i radosti u srca, pretežno povratničkih, mališana.

U sarajevskoj županiji Kruh sv. Ante, pomažući projekt Stariji brat/Starija sestra, pomaže djeci bez roditelja i staratelja.

Trenutno se nalazite na: Karitativna djelatnost "Kruh sv. Ante" Projekti HKO "Kruh sv. Ante"