Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosna Srebrena

  • Puni ekran (Fullscreen)
  • Široki ekran (Widescreen)
  • Uski ekran (Narrow screen)
  • Veća slova
  • Standardna veličina slova
  • Standardna veličina slova


Sarajevo / Kovačići – samostan Uzvišenje sv. Križa i svetište Nikole Tavelića

E-mail Ispis PDF

FRANJEVAČKI MEĐUNARODNI STUDENTSKI CENTAR

Zgrada samostana (bogoslovije) izgrađena je 1940-42. god. po projektu arhitekta Franje Lavrenčića, u gradskoj četvrti Kovačići u Sarajevu. Bogoslovija, koja je bila smještena u samostanu Sv. Ante na Bistriku, započela je s radom u novoj zgradi 1942. god. Bilo je predviđeno da tu bude središnje učilište, teološki fakultet svih hrvatskih franjevaca.

Poslije Drugog svjetskog rata krenulo je mnogo toga drugim tokom. Zgrada našeg samostana i Teologije u Kovačićima s crkvom i svim nekretninama prešla je presudom vrhovnog suda NR BiH u vlasništvo Državnog Erara u naplatu ratne dobiti, na koju je osuđen Provincijalat. Sva ta imovina procijenjena je na Din. 5,060.000 ( (Bosna Srebrena, br. 4, 1947, str. 22).

Franjevci su definitivno morali napustiti zgradu 3. svibnja 1947. god. Samostan, međutim, pravno nije ukinut. Do početka zadnjeg rata (1992) u zgradi se nalazio Poljoprivredni i Šumarski fakultet. Zgrada je tijekom rata više puta zapaljena i gotovo potpuno uništena.

Godine 1997. franjevci pripremaju obnovu zgrade. Izrada projekta povjerena je projektantskom birouMedico inženjering iz Sarajeva. Planovi obnove cijelog kompleksa su urađeni a tijek obnove ovisi od financijskih sredstava. Do sad je statički riješeno 75% zgrade.
Kompleks polako dobiva novi izgled s ciljem da se u pretvori u Franjevački međunarodni studentski centra (FMSC). U dosada uređenim prostorima smješteni su sljedeći sadržaji:
a) Franjevački samostan Uzvišenje sv. Križa - Franjevački provincijalat
b) Ured i pučka kuhinja Kruh sv. Ante
c) Franjevački studentski dom sa 110 studenata
d) Franjevački medijski centar Svjetlo riječi
e) Humanitarna udruga Sprofondo-Bezdan
f) Humanitarna organizacija Catholic Relief Services (CRS)
g) Interreligijska služba Oči u oči
h) Kulturno-povijesni institut Bosne Srebrene
i) Multimedijalna dvorana sa 300 mjesta

U zadnjih desetak godina u obnovu zgrade je uloženo preko 8.000.000 KM, a da se sve planirano dovrši potrebno je oko 13.000.000 KM.
Dosadašnje uređenje financijski su pomogli: Ministarstvo vanjskih poslova Republike Njemačke, fond njemačkih biskupa Renovabis iz Freisinga, Kirche in Not iz Konigsteina, talijanski svećenik don Renzo Scapolo i humanitarna udruga Sprofondo iz Coma, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka RH, Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, sarajevske općine i neke općine izvan Sarajeva, kantonalna javna komunalna poduzeća u gradu Sarajevu, kao i neka privatna poduzeća i pojedinci, kojima su na održanoj Donatorskoj konferenciji 26. 2. 2007. god. za doprinos i pomoć franjevci Bosne Srebrene uručili prigodne zahvalnice i darove.
U tijeku je uređenje studija za proizvodnju audio i video programa, te molitvenog prostora budućeg svetišta sv. Nikole Tavelića za duhovne i kulturno obrazovne sadržaje za rad i susrete sa studentima, građanima i vjernicima grada Sarajeva.

Trenutno se nalazite na: Samostani i župe Sarajevo Kovačići